jump to navigation

Eritrea-festivalen bör kritiseras och bojkottas 26 juli 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

I helgen är det åter igen dags för den regimvänliga eritreanska kulturfestivalen vid Eggebygård i Spånga. Motdemonstrationer planeras på lördagen enligt SVT och Mitt i och jag hoppas att många har möjlighet att sluta upp.

För tre år sedan uppmanade jag till bojkott av festivalen tillsammans med Esayas Isak, bror till Dawit Isaak, och Nair Fesseha, företrädare för Svensk-eritreanska samarbetsorganisationen för demokrati och utveckling. Uppmaningen står fast.

Dawit Isaak är långt ifrån det enda offret för den eritreanska regimen. Flera journalister har dött under fruktansvärda förhållanden i eritreanska fängelser. Utanför festivalen demonstrerar varje år regimens motståndare, med porträtt på fängslade och försvunna. Be dem berätta! Du får höra hundratals historier lika fasansfulla som Dawit Isaaks.

Arbetet för Dawits frihet har varit en liberal hjärtefråga i många år. Den liberala stiftelsen Silc , där jag själv varit verksam, har givit ut boken ”Dawit och friheten”, och flera riksdagsledamöter har engagerat sig för att han ska friges. Även det svenska kulturlivet har engagerat sig allt mer. Dawit Isaak är inte bara den enda svenska samvetsfången, han är också en representant för den oberoende eritreanska journalistiken. Arbetet för Dawit är därför viktigt inte bara för hans rätt till frihet, utan för alla frihetstörstande människor i Eritrea.

Madeleine

Kommentarer»

1. Kesete - 30 juli 2013

Snälla madeleine!
Den sittande Eritreas ledning har kämpat, i snart 50 år, för frihet, mänskliga rättighet, mot dominans, västlig och östlig arrogans och lyckades, genom att mobilisera hela Eritreas befolkning på sin sida, kommit ut segrande mot en av Afrikas största armé. I drygt 20 år olikt många tredjeländers ledare, håller på, genom att , främst vara beroende av sig själv och egna resurser, att bygga upp landet. Eritrea har visat dramatiska förändringar i dessa 20år. Majoriteten av Eritreas befolkning-om inte 98% jobbar hand-i-hand med regimen oavsett var dem befinner sig, likaså i Sverige. Eritrea är ingen korrupt och korrumperad stat, det är därför folket och regeringen jobbar hand- i- hand och ingen och inget kan hindra Eritreas utveckling. Det är tråkigt att ”folkpartiet” väljer att inte välja bli på Eritreas dvs. folketssida. Du propagerar för bojkott av den svensk-eritreanernas festival, folketsfestival. Till vilken nytta? om man för fråga.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: