jump to navigation

Avdragsrätt stimulerar kulturtillväxt 10 juli 2013

Posted by jonasuebel in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Idag uppmärksammar ledarsidan på SvD problemet med att kultur är betydligt svårare att sponsra än idrott. Vi har tidigare skrivit mycket om detta gissel på bloggen och det är helt uppenbart att det är dags att sätta Procordiadomen ur spel med hjälp av lagstiftning. Procordiadomen är en dom i Regeringsrätten från 2001 mot företaget Procordia, som bland annat fick nej när företaget försökte dra av kostnaderna för sin sponsring av Operan i Stockholm. Skattemyndigheten sade nej eftersom det saknades anknytning mellan Procordia och Operan och att företaget inte tjänade tillräckligt på affären.

Precis som Siri Steijer skriver i dagens SvD är det naturligtvis svårare för skådespelare att visa upp reklam i form av visuell exponering än vad det är för fotbollslag, som helt enkelt trycker upp företagslogotyper på matchställen.  Och problemet är nämligen just detta – att det tycks som att skatteverket endast godkänner just reklam i form av ”visuell exponering” som en godtagbar motprestation för avdrag.

Inom kulturen är det jämfört med idrotten alltså inte lika lätt att visa vad sponsringen betyder för företaget i form av reklam och marknadsföring. Det medför att möjligheterna att göra skatteavdrag begränsas. För att komma tillrätta med detta krävs en lagändring som gör att sponsring görs likvärdig för kultur och idrott och där företagen själva får avgöra vad de tjänar på sina sponsorengagemang.

Jonas

Annonser

Kommentarer»

1. Nikola M (@dr_opera) - 12 juli 2013

Det är först och främst ofattbart att det står helt still i denna fråga – både från konstnärers håll och politiken/juridiken. För det andra är nivån på DN-ledaren erbarmligt yrvaken. Men kanske är det fortfarande på den pedagogiskt grundläggande nivån vi måste börja diskussionen, oavsett hur långt vi kommit i alla undersökningar och funderingar – kanske är helt enkelt konstens stratego-administrativa sfär helt avklippt och inkommunikado med resten av landets intelligentia. Det är nog så.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: