jump to navigation

Public service kommer att förlora sin legitimitet 25 juni 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Internet och kulturen.
Tags: , , ,
trackback

När Svt började sända sina schemalagda kanaler via internet blev oron stor för att man skulle bli tvungen att betala tv-avgift för innehav av datorer, smarta mobiler och surfplattor. Radiotjänsts ordförande tillika VD för Svt, Eva Hamilton, meddelade dock att så inte skulle bli fallet.

Den uppfattningen eller tolkningen av lagen delade dock inte Radiotjänst. Computer Sweden kunde sedan avslöja att Radiotjänst börjat jaga datorinnehavare. Många blev – föga förvånade – upprörda över tilltaget och några datorägare som Radiotjänst har försökt driva in de 2076 kronorna från har överklagat till förvaltningsrätten i Luleå. Igår meddelades dock att Radiotjänst gjort rätt – alla som har en dator med internetuppkoppling är skyldig att betala tv-avgift enligt förvaltningsrätten, läs mer om detta här. Om Radiotjänst har rätt att göra detsamma för mobiler och surfplattor är inte avgjort än men ägare till dessa apparater som Radiotjänst har krävt avgiften av har också de överklagat.

Man kan ha många åsikter om en dator med uppkoppling verkligen ska anses vara en tv-mottagare likställd med en vanlig tv. Men egentligen är det logiskt med tanke på hur dagens avgiftsmodell är konstruerad. Kan man se tv – ja då ska man betala tv-avgift.

Det finns dock en lösning som kan lösa avgiftsmodellens gordiska knut: Att helt enkelt göra om avgiftsmodellen så att alla med en inkomst betalar avgiften via skatten. En sådan lösning skulle ha flera fördelar, du kan läsa om detta i mina tidigare inlägg i debatten här, här och här.

Dessvärre stängde regeringen den möjligheten i förra veckan då man slog fast att nuvarande avgiftsmodell ska finnas kvar fram till 2020. Att man ska utreda frågan är bra men en klen tröst för de datorägare som fram till dess ska betala tv-avgift – oavsett om de ser på tv via datorn eller ej. Det hade varit bättre om regeringen vågat ta tjuren vid hornen och ändrat avgiftsmodell en gång för alla. Som det nu är riskeras både licensens och public service legitimitet.

/ Madeleine

Läs mer: Dags att pensionera tv-licensen
Läs mer: Tv-avgiften en generationskonflikt
Läs mer: Radiotjänst tar sikte på småföretagare
Läs mer: Tv-licens även för datorer

Kommentarer»

1. Vänster Wiki (@Vansterwiki) - 10 augusti 2013

Två frågor till Radiotjänst har nu besvarats och två inte helt ovanliga scenarior.

Du har dator men inte Internet. Kommunen eller en granne startar ett öppet nätverk. Du måste betala.

Du har varken dator eller något annat men din son bor hos dig varannan vecka och har telefon med nätkoppling med sig. Du måste betala.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: