jump to navigation

#Fristad 13 juni 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter, Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Fristad

Expressen och Svenska PEN har dragit igång kampanjen #Fristad för att uppmärksamma behovet av att fler kommuner ska bli en fristad för en förföljd författare. I kampanjen har Expressen hört av sig till flera kommuner som rimligen borde ha förutsättningar för att ta emot en förföljd författare och frågat varför de inte gör det. I svaren utmärkte sig Mats Gerdau (M) i Nacka för sin okunskap och Lennart Holmlund (S) i kulturhuvudstaden Umeå. Jag skriver idag ett inlägg på Expressens kultursida om vikten av fristadssystemet, läs inlägget här eller nedan. Ovan kan du se en karta över större svenska städer som inte är med och deras motivering till varför de inte är det.

Fristadssystemet ligger mig som liberalt varmt om hjärtat. Det fria ordet är ofrihetens och samhällslögnernas främsta fiende. Därför är det oerhört viktigt att det finns fristäder dit författare och journalister snabbt kan komma när förföljelsen och hoten börjar. När fristadsnätverket Icorn förra året höll sin kongress i Kulturhuset skrev jag en artikel i SvD där jag framhöll att fler kommuner borde ta emot förföljda författare.

Stockholm har varit stolt fristad sedan 1998. Just nu är Mezgebu Hailu Habtewold Stockholms fristadsförfattare. Läs förre kulturchefen på SvD Kaj Schuelers intervju med honom här.

/ Madeleine

Läs: Fritt från fristad
Läs: En fristad för nyliberalismen
Läs: Sökes: fler fristäder
Läs. Tre frågor

Sverige har en av världens äldsta tryckfrihetslagstiftningar. Det är ett arv som förpliktigar. I Chydenius anda bör Sverige ta ledartröjan i kampen för det fria ordet.

Expressen kunde i måndags visa att bara sex av de 25 största kommunerna erbjuder fristäder. Kunskapen om fristadssystemet verkar vara påfallande låg på sina håll. Att moderatledaren i Nacka, Mats Gerdau, tror att fristadssystemet skulle innebära att ett Christiania öppnas i hans hemkommun är pinsamt.

På andra håll saknas viljan. I Umeå har Lennart Holmlund (S) med vidöppen plånbok bjudit in till kulturhuvudstadsår, samtidigt saknas pengar när en förföljd författare knackar på dörren.

Det hela är mycket enkelt. Principen i fristadssystemet är att en kommun åtar sig att under en begränsad tid härbärgera en utsatt författare när trycket blir för stort i det egna landet.

Den fria kulturen har en oerhörd kraft. I den kan samtidens villkor skildras och det som skulle kunna ersätta missförhållanden rymmas. Den som inte förstår kulturens betydelse bör studera hur auktoritära ledare skyr fria bibliotek, fri press och fria kulturinstitutioner. Det är därför tortyr, trakasserier och fängslanden tillhör många kulturskapares vardag i auktoritära stater. Och det är därför vi demokrater ska sträcka ut en hjälpande hand, bland annat i form av kulturbistånd, när förföljelsen börjar.

Sverige har i dag sju fristäder. Det räcker inte på långa vägar. För varje ny eller ledig plats står det 40-50 förföljda författare i kö. En rad kommuner borde rimligen ha förutsättningar att erbjuda en plats om bara den politiska viljan fanns. Kan Norge ha dubbelt så många fristäder, kan Sverige ha fler.

För mig som liberal är det en stor ära att Stockholm kan ta emot en skribent som vägrat vika sig. Fristadssystemet knyter an till kärnan i kulturpolitiken: yttrandefriheten. Innan fler kommuner erbjuder en fristad för förföljda författare, och kanske även andra kulturskapare, klingar honnörsorden falskt.

Madeleine Sjöstedt (FP)
Kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: