jump to navigation

Vägar till fler bostäder 11 juni 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

CIMG0245

I dagens DN skriver Anders Lago, HSB och Leif Linde, Riksbyggen att bostadsbristen i Stockholm begränsar stadens ekonomiska utveckling mer än man tidigare trott. Det gläder mig att två stora aktörer på marknaden kliver fram och jagar på den förändring som måste till.

Orsakerna till varför det byggs för få bostäder i storstäderna är flera och ofta tätt sammankopplade. Alla parter i stadsutvecklingen – marknad, kommun, landsting, region och stat – har sitt arbete att göra. För ett tag sedan skrev jag och Lotta Edholm i Dagens samhälle om de viktigaste frågorna som måste lösas på nationell nivå för att Stockholm ska kunna växa. Vi efterlyste en storstadsminister och en sammanhållen storstadspolitik. Storstädernas utvecklingsprocesser behöver samordnas på ett liknande sätt som glesbygdens.

Det är dessutom helt nödvändigt med en översyn av bullernormer och riksintressen. En stad måste byggas klokt och med hög kvalitet. Då krävs en balans mellan skydd och utvecklingsmöjligheter. Bullernormerna och riksintresset är viktiga skyddsmekanismer, men de får inte blockera stadens utveckling.

För att korta den alldeles för långa tiden från idé till färdig bostad efterlyste vi en förändring av planpocessen mot en utvecklad dialog med invånarna och en förändrad överklagansprocess. Det är förslag som glädjande nog återfinns i den SOU som är ute på remiss.

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: