jump to navigation

Modernisering av Ericsson Globe och Hovet utreds 29 maj 2013

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad.
Tags: ,
trackback

SGA Fastigheters styrelse kommer imorgon besluta om att utreda möjligheterna att rusta upp och modernisera Ericsson Globe och Hovet, vilket Sportbladet uppmärksammar. Det finns fyra olika alternativ som kommer att utredas, och i december är målsättningen att man ska gå vidare och fatta ett inriktningsbeslut huruvida man avser gå vidare med en upprustning eller ej.

Hovet byggdes 1955 som en utomhusarena. 1962 byggdes arenan ut med ytterligare åskådarplatser och försågs med en för tiden avancerad linspänd takkonstruktion. Under de kommande 17 åren var Hovet Stockholms största inomhusarena och ett stort antal mästerskap, konserter och andra evenemang har hållits där.

I och med att Stockholm utsågs till arrangör av 1989 års ishockey-VM ansågs det nödvändigt med en ny större och modernare arena. Via en tävling 1986 där det vinnande förslaget, kallat Prins Bertil Arena, som tagits fram under ledning av Berg Arkitekter byggdes under stor tidspress Stockholm Globe Arena som invigdes den 19 februari 1989. Arenan var då, och är fortfarande, världens största sfäriska byggnad och har blivit en symbol för Stockholm och Sverige. Namnet ändrades 2008 till Ericsson Globe genom ett tioårigt namnsponsringsavtal. År 2010 försågs arenan med en gondolbana, Skyview, som gör det möjligt att åka upp på Globens topp, 130 möh.

Den amerikanska arkitektfirman Rossetti Architects gjorde 2010 en studie av Hovet och Ericsson Globe och presenterade ett antal förslag på åtgärder för att höja publikupplevelsen och göra det möjligt att öka omsättningen i arenorna. Rossetti har genomfört ett flertal likande projekt i USA med goda resultat. En övergripande ekonomisk bedömning har tagits fram och denna indikerar en möjlig intäktsökning på ca 40-50 milj kr/år vid en investering på ca 400 milj kr.

Om utredningen kommer fram till att en upprustning bör ske så kommer det bli ett rejält lyft för arenorna, klubbarna och publiken.

Arbetet mot en evenemangsstad och ett arena område i världsklass fortsätter.

Madeleine

Kommentarer»

1. Kent Karlsson - 30 maj 2013

Fint med satsning på idrott och idrottsarenor även om det enbart är en bråkdel av populasen i regionen som frekventerar dessa anläggningar.Det vore en satsning i ordets rätta bemärkelse om man istället addresserade mer viktiga frågor som tex skolpolitiken,infrastrukturfrågor (reella satsningar på kollektivtrafik) hanteringen av de demografiska klavertram man gjort sig skyldig till genom att avfolka glesbygden och flytta all utbildning,kultur,bostäder och arbetstillfällen till de större regionerna.Invandrings-och migrations politiken som påminner mer om förvaring/internering än flyktingmottagande.Sedan har vi sjukvården och äldreomsorgen som lämnar övrigt att önska.

Jag vet att du är kulturborgarråd så du kan ju lätt ducka för dessa frågor men jag pratar om politik i allmänhet och hur många av oss väljare har mycket litet eller inget förtroende alls för politiker eller tjänstemän. Det blir också svårt att ta era argument på allvar när ni hävdar att era kultursatsningar kommer alla tillgodo då det blir allt trängre i vår stad för att de som fått hedersuppdraget av oss väljare inte lyssnar och debatterar med oss väljare för att höra vad vi vill utan gömmer er bakom bloggar och twitter. Släpp metropolitankomplexet så att Stockholm kan få ha kvar något av dess särprägel. Bygg inte sönder staden genom denna vansiniga förtätning såvida ni inte vill göra hela Stockholm till ett ghetto.
Det blir inte mycket plats över att ”odla sin trädgård” på med er stadsplanering eller snarare frånvaro av detsamma.

2. And - 30 november 2013

När får man reda på hur det går? Jag hoppas verkligen INTE att det rinner ut i sanden..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: