jump to navigation

Löfven har fel om Husby bibliotek 28 maj 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

I Ekots lördagsintervju nu i helgen intervjuades Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven om oroligheterna i Husby. I inslaget menade Löfven att Husby har allt mindre offentlig samhällsverksamhet. Som exempel nämnde på denna utveckling tog hand biblioteket i Husby som han menar hade lagts ned (lyssna här ca 12.30 in i intervjun).

Detta påstående är helt gripet ur luften. Biblioteket i Husby finns kvar och dess lokaler återinvigdes alldeles nyligen. Dessutom. I samband med nyinvigningen hade jag och min borgarrådskollega Lotta Edholm förmånen att vara med och inviga en helt ny kulturverksamhet i anslutning till biblioteket – Berättarministeriet. En fantastisk verksamhet med mål att öka Husbybarnens intresse för berättande och läsning.

Alliansen med Folkpartiet i spetsen har sedan maktskiftet 2006 – tvärtemot Löfvens världsbild – kraftigt höjt anslagen till biblioteken. Ska han i denna fråga skylla på någon borde han ringa upp sina partikamrater i Stockholms stad. Det var nämligen Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet som senast drog ned på biblioteksanslagen.

Värt att nämna är att det fattats en rad beslut den senaste tiden på just bibliotekssatsningar i ytterstaden. Beslut som antingen redan har genomförts eller kommer att göra det inom kort. Dessutom en större satsning på musikundervisning i ytterstaden.

  • I år satsar kulturnämnden omkring 18 mnkr på renoveringar och moderniseringar av stadsdelsbibliotek, däribland Skärholmens bibliotek och Husby bibliotek.
  • Berättarministeriet öppnade i Husby alldeles nyligen. Berättarministeriet är en fri kulturverksamhet men stöds av staden genom Järvalyftet. Samarbetar tillsammans med det nyrenoverade biblioteket.
  • På förra kulturnämnden fattades beslut om ett nytt bibliotek i Kista galleria. Det nya biblioteket hamnar på en mycket mer attraktiv adress än idag och ska ha de mest generösa öppettiderna bland alla stadens bibliotek.
  • På kulturnämnden i april fattades beslut om ett helt nytt bibliotek i Hässelby gård.
  • I budgeten för 2013 fattades beslut om att El Sistema (ny musikundervisningsform med tydliga integrationssyften) ska påbörjas i Stockholm under 2013. På kulturnämnden i april fattades beslut om att verksamheten ska placeras i Husby och Skärholmen.

Bakgrunden till de mycket allvarliga händelserna som utspelats sig på senare tid i olika delar av Stockholms ytterstad har många olika förklaringar och arbetet med att vända utvecklingen är komplext. Det står Löfven fritt att bilda sig en egen uppfattning om orsaker och lösningar till denna problematik men han borde åtminstone bemöda sig om att ta reda på fakta innan han anklagar alliansen för att lägga ned ett bibliotek som finns kvar – i helt nyrenoverade lokaler!

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Anders A. Aronsson - 28 maj 2013

I Husby centrum finns dessutom nya, fina förenings- och möteslokaler i Husby Träff, mitt över gatan från biblioteket. Husby träff är flitigt nyttjat av såväl föreningsliv som privatpersoner och företag för olika möten och arrangemang.

2. Vad upploppen i Husby inte beror på | No size fits all - 28 maj 2013

[…] [uppdatering: Lotta Edholm skriver på sin blogg att Bilden av besparingar i ytterstaden är falsk. Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson skriver på Brännpunkt: Det sker ingen allmän nedrustning. Samtliga moderata borgarråd skriver på DN Stockholmsdebatt att bara genom samarbete kommer vi framåt i förorten. Siri Steijer skriver på SvD:s ledarblogg: Pengar är inte problemet. Jag citeras i Sydsvenskan av Heidi Avellan. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt skriver på sin blogg att Löfven har fel om Husby bibliotek] […]

3. Stefan och det försvunna biblioteket | No size fits all - 28 maj 2013

[…] Madeleine Sjöstedt skriver också om intervjun. […]

4. SAP:S LEDNING HAR ETT STORT ANSVAR NU! | Hogrelius's Blog - 29 maj 2013

[…]   När man som topp-politiker deltar i utfrågningar och debatter så får man inte slira på sanningen.När Löfven sätter sig hos pålästa journalister kan han få det svårt och här är ett exempel :https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2013/05/28/lofven-har-fel-om-husby-bibliotek/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: