jump to navigation

En av de starkaste perioderna i Stadsteaterns historia 24 maj 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

Det händer mycket på Stockholms stadsteater både bakom och på scen just nu. Sedan i vintras har teatern tillsammans med kulturförvaltningen arbetat intensivt med det snart förestående samgåendet mellan Stadsteatern och Kulturhuset. Till teaterns scener fortsätter publiken att strömma till. Årets första tertialrapport som presenterades för teaterstyrelsen igår ger många styrkebesked.

Först några siffror. De senaste tio åren har Stadsteatern utvecklats mycket väl. Publiken har, som bland annat DN skrivit om tidigare, sedan 2002 till 2012 ökat från 225 000 till 366 000 besök exklusive parkteatern. Antalet spelade föreställning har under samma tid ökat från 1226 till 1604och antalet produktioner har ökat från 23 till 31. Man spelar helt enkelt mer teater fler gånger för en mycket större publik.

Detta är en utveckling staden har varit och är mycket stolt över vilket inte minst framkommer när man ser till anslagsutvecklingen. 2002 hade teatern 173 miljoner kronor i anslag. 2012 är samma siffra 220 miljoner kronor och i år ytterligare 10 miljoner kronor mer. Lägger man därtill att Stadsteatern sedan 2002 på grund av den kraftiga publikökningen ökat sina egna intäkter från omkring 25 till 74 miljoner kronor kan man konstatera att budgeten ökat väsentligt på en relativt kort tid.

På tidningarnas kultursidor eller i kulturrapporteringen i public service rapporteras ofta om att teatrarnas anslag dras ner. Man kan i och för sig fråga sig om detta är helt sanningsenligt, men om det är det är Stadsteatern ett lysande undantag. År för år har teatern vuxit och tar hela tiden en större plats i Stockholm och i stockholmarnas liv.

Årets första tertial utgör inget undantag. Publiken uppgick mellan 1 januari till 30 april till 158 118 (förra året 145 035 besök). Antalet spelade föreställningar uppgick till 685 (förra året 641 föreställningar). Den genomsnittliga beläggningen uppgick till 86,9 procent (förra året 83,5 procents beläggning). Biljettintäkterna uppgick till 31,7 miljoner kronor (föra året 26,6 miljoner kronor). Perioden mellan 1 januari till 30 april är publikmässigt och intäktsmässigt med stor sannolikhet en av de starkaste i teaterns historia.

Repertoarmässigt fortsätter Stadsteatern på den inslagna vägen med att spela både brett och smalt i enlighet med stadens budget där det står att Stadsteatern ska vara en ”angelägenhet för alla stockholmare”. Nyskriven dramatik samsas med äldre klassiker. Experimentell scenkonst samsas med musikdramatik. På SvD Kulturs topplista den 5 maj i år var inte mindre än sex av tio pjäser från Stockholms stadsteater: West Side Story, Ett dockhem, Apatiska för nybörjade, Krapps sista band, Körsbärsträdgården och Unge Werthers lidande.

Samgåendet med Kulturhuset fortskrider som planerat. Under våren har en rad nyheter om den nya kulturinstitutionen presenterats. Ett samarbete har inletts med Kenneth Kvarnström och hans danskompani som innebär att dansen återigen får en framskjuten position vid Sergels torg. Läs mer om detta i DN:s artikel här. Planer på att tillskapa mer publik yta i Kulturhuset har presenterats. En flytt som innebär att omkring 900 kvadratmeter publikyta kan skapas. Under vissa perioder har konsten haft en framträdande plats på Kulturhuset. Ambitionen är att Kulturhuset Stadsteatern återigen ska kunna flytta fram positionerna inom området med den nya organisationen. Den nya avdelningen för detta heter dessutom konst/design vilket innebär att designen ska få en mer självklar plats. Läs mer om detta här. Enligt tertialrapporten fortlöper också det praktiska arbetet är helt i fas med tidplanen. Den 1 juli ska allt vara klart.

Vi går en spännande höst till mötes.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: