jump to navigation

Olyckligt uttalande av Anders Borg (M) 23 maj 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Internet och kulturen.
Tags: ,
trackback

Igår uttalade sig finansminister Anders Borg (M) om att någon förändring av radio- och tv-licensen inte är aktuell. Det är ett olyckligt uttalande och dessutom obegripligt med tanke på de senaste årens tekniska utveckling.

Det ska sägas att TV-licensen historiskt varit en lösning som tjänat public service väl. Samtidigt som det garanterat SR, Svt och UR en finansiering har det hållit finansiering på ett visst avstånd från politikerna (även om riksdagen beslutar om licensavgiftens storlek) och statsbudgeten. Nackdelen är dock licensskolket och den integritetskränkning som Radiotjänsts spaningar efter skolkare utgjort liksom att en viss del av licenspengarna går till ”indrivningsverksamheten”.

Idag ser dock verkligheten helt annorlunda ut då i stort sett alla hushåll i Sverige har tillgång till TV, antingen via apparat eller dator. Att systemet är daterat blev inte minst uppenbart då Radiotjänst påbörjade en jakt på alla dem som äger en dator då man numera kan se Svt-sändningar på nätet. Något Eva Hamilton, VD för Svt, hade uttalat inte skulle ske. Läs mitt inlägg i Expressen om TV-licensen här.

Jag tillsammans med Folkpartiets kulturpolitiske talesperson Ulf Nilsson pläderar för en lösning där public service finansieras via skattesedeln. Fördelen med en sådan lösning är flera. Avgiftsskolket skulle försvinna. Skolket innebär idag ett bortfall på omkring en miljard kronor som antingen kan gå till verksamheten eller till lägre kostnad. Man skulle kunna slopa kontrollerna och därmed lägga mer pengar på uppdraget att producera ett brett utbud av tv och radio i allmänhetens tjänst. Eller om man så vill sänka avgiften. Den integritetskränkning kontrollen av tv-avgiften innebär skulle vara ett minne blott.

Den största invändningen brukar annars vara att programföretagens oberoende skulle minska. Detta ska man alltid vara orolig för. Man ska dock ha i minnet att riksdagen redan idag bestämmer över avgiftens storlek och att den utredning som presenterades för inte så längesedan föreslog en modell med skattefinansiering som skulle kunna gå vid sidan av statsbudgeten utom räckhåll för klåfingriga politiker.

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Rune - 15 juni 2013

I forrige århundre ga det mening at staten involverte seg i mediabransjen. Det var et stort nett som skulle bygges ut og for høye kostnader til at en enkel kommersiell aktør skulle klare å dra igang utbygging.

Den problemstillingen er for lengst passert.

Nå bygges det ulike nett på kryss og tvers i norden. Staten har ingen rolle i det, annet enn å passe på hvem som får benytte ulike radiofrekvenser.

Det er på høy tid at staten trekker seg ut og ikke lenger står som innholdsleverandør. Dersom mange nok er fornøyd med NRK, DR og SvT, så vil disse klare å stå på egne ben som helkommersielle tilbud.

Så enkelt er det. Mer demokratisk kan det ikke gjøres.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: