jump to navigation

Samtidigt i Malmö. Antisemitism. Israelhat. Eurovision Song Contest. 17 maj 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , , , ,
trackback

Eurovision Song Contest pågår för fullt i Malmö. Europas blickar är riktade mot Sveriges tredje största stad. Ett strålkastarljus som exploaterats av Israelkritiker och påmint oss andra om den judiska minoritetens utsatta situation i staden. Idag beskriver journalisten Niklas Orrenius i ett hårresande reportage med rubriken Malmös judiska liv tynar bort i DN om den allvarliga situationen.

Redan när Svt meddelade att Malmö skulle stå värd för Eurovision Song Contest varnade jag, bland annat här på bloggen, för att en placering av festivalen i Malmö skulle ge uppmärksamhet åt Malmös intolerans och Israelhat. Trots att inga oroligheter har inträffat än har mycket av uppmärksamheten kring tävlingen handlat om Israel.

En av de Israelkritiker som exploaterat medieuppståndelsen allra mest är min motsvarighet i Malmö, Daniel Sestrajcic (V), kulturnämndens ordförande. Han har med kraft uttryckt att han anser att den 21-åriga israelen Moran Mazor inte bör få delta i tävlingen.

Sestrajcics ställningstagande sker mot bakgrund av hans ståndpunkt i Mellanösternkonflikten och hans åsikt att Israel borde totalbojkottas, såväl kulturellt, akademiskt som ekonomiskt. Att andra länder som är regelrätta diktaturer – som Vitryssland – kan delta i tävlingen har han inga åsikter om. Det är dubbla måttstockar som gäller. En för Israel och en annan för alla andra länder.

Men man ska kanske inte vara alltför förvånad att Sestrajcic inte reagerar på avsaknaden av liberal demokrati, fri press eller mänskliga rättigheter i vissa länder. Kikar man runt på Facebook finner man snart Sestrajcic i förklarande sällskap. Som när han tillsammans med Kubas ambassadör Francisco Florentino invigde kulturföreningen Cuba Café i Malmö. Under de hissade kubanska fanorna ser Sestrajcic ut att må alldeles utmärkt. Se bilderna från invigningen här.

Än viktigare dock är att sätta Sestrajcics ställningstagande i sitt rätta sammanhang. Orrenius målar upp bilden i sitt reportage:

”Mellan två fotbollsmatcher berättar rabbinen om de senaste otrevligheterna. Nyligen, en lördag i slutet av april, promenerade han från sin lägenhet till synagogan.

– Först, nära mitt hem, var det en man som vevade ner rutan och skrek ”jävla jude”. Jag fortsatte gå.

Några minuter senare, vid torget Triangeln mitt i Malmö, var det dags igen. Fyra unga män i en bil bromsade in. En av dem gick ut på trottoaren och tog några hotfulla steg mot Shneur Kesselman.

– Han ville slåss eller skrämmas. Jag gick snabbt därifrån.”

En annan del av detta sammanhang är den massiva kritik mot Israel och de olyckliga uttalanden som många ledande Malmöpolitiker från Sestrajcics vänsterallians framfört de senaste åren.

Vem minns inte tidigare kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalus uttalanden om sverigedemokratisk infiltration i judiska församlingen? Att han inte gör någon skillnad mellan sionism och antisemitism? Att judarna är kollektivt ansvariga för Israels låtanden och göranden? Eller då han i samband med tennismatchen mellan Sverige och Israel i Davis Cup 2009 i Malmö förklarade att det ”inte (är) en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel.”? Sistnämnda var en debatt jag själv var inblandad i. Då Malmö tog beslutet att matchen skulle spelas inför tomma läktare undersökte jag om matchen kunde flyttas hit till Stockholm, till en stad där publiken och spelarna kunde garanteras säkerhet.

Uttalanden som blev så omtalade och omskrivna att Reepalu till slut fick besök av ingen mindre än Hannah Rosenthal, president Barack Obamas särskilda sändebud i arbetet mot antisemitism. En partikamrat till honom, Adrian Kaba (S), tillika ledamot i kommunstyrelsen i Malmö har i tidskriften Tro och politik skrivit att det finns ”en judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning”, vilket ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism, Willy Silberstein, uppmärksammat i en artikel med rubriken Svenska judehatet har fått ny skepnad.

Sestrajcic skrev nyligen i Sydsvenskan att kritik av Israel och antisemitism kan hållas isär. Det är sant även om exemplen är många då de blandas samman. Men Sestrajcic är en av de styrande politikerna i Malmö. I en stad där den judiska minoriteten är mycket utsatt. Där politiker inte drar sig för antisemitiska tankefigurer. Dit Barack Obamas särskilda sändebud i arbetet mot antisemitism känner sig tvungen att avlägga en visit hos kommunstyrelsen ordförande. Det är en stad där ”israeliska journalister hotats i samband med Eurovision, och att israeliska delegater vittnat om att de fått höra ord som ”judehora” och ”judejävlar”, som Ola Billger skrev i SvD nu i veckan.

Det är i detta sammanhang som Sestrajcic väljer att demonstrera för en enda sak. Att Israel – en fristad för världens judar sedan grundandet – inte ska få medverka i Eurovision Song Contest i hans stad, Malmö.

Det är obehagligt och ovärdigt. Vad tycker Jonas Sjöstedt?

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Rosalie holmgren - 17 maj 2013

Bra skrivet!

2. Lennart - 17 maj 2013

Madeleine. Varför ljuger du om Reepalu? Han har aldrig sat att judar är kollektivt ansvariga för israeliska politik.

angusthlm - 17 maj 2013
3. maria - 18 maj 2013

Mycket bra artikel. Reepalu är visst en grov antisemit precis som Sestrajcic

4. Sven Tycker - 19 maj 2013

Nä, man ska alltså inte kritisera Israel, för då är man antisemit. Och inte heller kritisera Al-Qaida för då är man islamofob. Och antagligen inte heller kritisera Kinas ockupation av Tibet för då har man diskriminerande åsikter om ”snedögda”. Eller…

Det går inte att komma ifrån att Israel som stat bryter mot internationella lagar när man ockuperar palestinska mark, när man flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man fördriver dom som bor där. Detta är ett brott som ska kritiseras och som inte kan accepteras. Och detta handlar alltså om Staten Israel, inte om judar. Det finns många judar som är kritiska till detta och att det är skamligt att Staten Israel behandlar palestinier som man gör. Och det är skamligt att det finns så många somm stödjer ockupationen genom att inte acceptara att det kritiseras.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: