jump to navigation

Kista bibliotek – mitt i gallerian 17 maj 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

kista bibliotek

På tisdag i nästa vecka är det dags för nästa kulturnämnd. Ett av ärendena som nämnden då ska ta ställning till gäller flytten av Kista bibliotek vilket bland annat Mitt i Kista och Metro har uppmärksammat i veckan. Läs ärendet här.

Biblioteket ligger nu på Kista Torg, vid sidan av flödet i Kista. Sommaren 2012 erbjöds kulturförvaltningen ett läge inne i Kista Galleria, i en av de mest trafikerade korsningarna där Modeboulevarden och Kistagången möts. Detta läge bedöms uppfylla de ställda kraven på tillgänglighet, synlighet och därmed också på effektivitet och kulturförvaltningen har gått vidare med att utveckla verksamhetsprogrammet i de föreslagna lokalerna i Kista galleria. 

Gallerian är öppen varje dag mellan tio på förmiddagen till kl nio på kvällen, måndag till söndag. Bibliotekets öppettider ska vara desamma som gallerians.

Genom den föreslagna placeringen av biblioteket och de nya öppettiderna bedömer kulturförvaltningen att man kan fördubbla antalet biblioteksbesökare. Från dagens 250 000 till ca 500 000 per år. Kista Galleria har 19 miljoner besök per år, eller 60 000 per dag.

Flytten av Kista bibliotek är ett led i förverkligandet av stadens biblioteksplan och strukturplanen för Stockholms stadsbibliotek som antogs i Kulturnämnden i mars förra året. I båda dokumenten fastslås det att biblioteken ska finnas där stockholmarna rör sig och vara öppna när stockholmarna har tid att besöka dem. Det betyder flytt av befintliga bibliotek, förändrade öppettider och etablering av nya bibliotek.

Att öka läsandet är en av Stockholms och Sveriges största utmaningar. Den litteraturutredning som nyligen överlämnades till regeringen pekar på vikten av att öka läsandet bland barn och unga, särskilt unga pojkar. I staden antar vi denna utmaning med en offensiv bibliotekspolitik och satsningar på läsande i skolan.

/ Madeleine

Bild: ”Wester + Elsner”

Kommentarer»

1. Konsten i att föra en dialog och inte monolog | Sociala medier på biblioteken - 21 mars 2014

[…] galleria. Det har varit viktigt för oss alla inblandade att Järvaborna ska känna igen sig i sitt nya bibliotek. Eftersom många i Järva har minst en kanal som man använder på nätet är det viktigt att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: