jump to navigation

Rudin schabblar med siffrorna! 30 april 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , , ,
trackback

I slutet av förra veckan skrev Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Tomas Rudin ett inlägg i den kulturdebatt som bland annat jag medverkat i. Läs min artikel här om hur kulturpolitiken borde utvecklas. Upplyftande nog kan man nu konstatera att de enda utövande konstnärerna (läs konsthantverkarna Johan Wingestads och Camilla Skorups artikel här, läs poeten Mats Söderlunds artikel här) som medverkat i debatten har varit öppna för att på olika sätt bredda kulturens finansiering och på så sätt öka kulturens plats i samhället, som länge varit en liberal kulturpolitisk linje. Rudin däremot är som alla socialdemokrater helt låst vid att kultur är detsamma som offentlig kulturverksamhet. Det enda måttet på kulturens resurser blir därför hur mycket kommunen/staten satsar. Tråkigt men sant.

I sitt inlägg menar Rudin att stadens kulturanslag/invånare har ”minskat från 1349 kr år 2007 till 977 år 2013.” Problemet är bara att Rudin jämför två helt olika siffror. Den första avser nämligen stadens hela kulturverksamhet (Stadsarkivet, Kulturförvaltningen, Stadsteatern, kultur i stadsdelar) medan den andra enbart avser kulturförvaltningens verksamhet (Kulturhuset, Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek mfl). Jämför man däremot samma siffror står det dock klart att staden 2013 både lägger fler kronor/år och fler kronor/invånare än vad Socialdemokraterna & Co gjorde när de hade makten. Jag svarar Rudin i SvD idag, läs artikeln här

Men som sagt. Kulturen är större än de kommunala anslagen. Intressant är både vad man använder anslagen till och hur man kan stimulera till att fler är med och bidrar till kulturverksamheterna. Att Stockholms stadsteater ökat sina biljettintäkter från omkring 25 mnkr/år 2002 till omkring 75 mnkr/år (samtidigt som staden höjt anslaget från 196 mnkr/år till 230 mnkr/år) innebär att teatern 2012 hade 50 mnkr/år mer än då att skapa teater för – resurser de har skapat på egen hand när publiken ökat dramatiskt. Samma sak gäller även det fria kulturlivet. Ökar de sina egenintäkter betyder det mer pengar till kulturen (om kommunen inte gör som man gjorde tidigare i Stockholm och då sänkte anslagen).

En annan sida av samma mynt är också vad anslagen verkligen går till. Går de till kulturverksamheten eller en massa andra kostnader (administration och lokaler)? När Kulturskolan införde sin e-tjänst och därmed reformerade skolans kösystem kunde man i ett slag öka antalet elevplatser. Helt plötsligt kunde man alltså undervisa fler för i stort sett samma peng. Just nu arbetar staden med att flytta ut central administration från dyra innerstadsadress till stadsdelar med behov av kontor vilket frigör resurser för verksamheterna. Ett tredje exempel är Stadsteatern som genom en flexibel scenanvändning och resursallokering kan spela för många fler vilket leder till bättre lokalutnyttjande. För mig är det självklart att vi alltid innan vi skjuter till nya resurser frågar oss hur de redan befintliga används.

Sedan kan man ju bara konstatera att Socialdemokraterna inte verkar ha en enda idé på hur stadens kulturverksamheter och kulturlivet ska utvecklas. Det ska ha mer mer mer offentliga pengar – till vad är oklart.

/ Madeleine

Tomas Rudin (S) är ny i Stockholms stads kulturnämnd. Att han inte hunnit bekanta sig med stadens kulturverksamheter är därför inte så konstigt. Men han borde, efter alla år i politiken, veta att Stadsteatern och Stadsarkivet bedriver kulturverksamhet och drivs av staden.

När Rudin skriver att kulturkostnaden fallit, sjabblar han rejält med räknaren. Han jämför en siffra över alla stadens kulturverksamheter med en siffra där bara vissa är med. Han glömde Stadsteatern och Stadsarkivet i sin sista räkneövning!

Det är ohederligt att i det ena fallet räkna med Stadsteatern och Stadsarkivet men inte i det andra, för att påstå att kulturutgifterna har sänkts. Sanningen är att kulturkostnader höjts både per invånare och totalt sett sedan 2006.

Efter fyra år av socialdemokratiska biblioteksnedskärningar började staden 2006 att återigen satsa på läsande och litteratur. Stockholm har i Högdalen, Bredäng och Östermalmstorg fått sina första tunnelbanebibliotek. Biblioteket Plattan, Biblioteket TioTretton och Biblioteket Luma är andra nyheter. Senare i år öppnas ett nytt bibliotek i Hässelby gård och biblioteket i Kista får nya attraktiva lokaler. Vi renoverar och moderniserar 2013 tio stadsdelsbibliotek och utökar öppettiderna.

Men allt handlar inte om hur mycket det offentliga satsar på kulturen. Till skillnad från Tomas Rudin, vågar vi tänka nytt.

Under snart sju år har vi understrukit vikten av att kulturanslagen ska gå till kulturen och konstnärerna. Inte till byråkrater eller lokaler. Staden ska satsa på kultur, men lika viktigt är det att kulturlivet uppmuntras – inte straffas när de ökar sina intäkter eller delar på kostnader.

Madeleine Sjöstedt (FP)
Kultur- och fastighetsborgarråd

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: