jump to navigation

Miljöpartiet och bibliotekslagen 24 april 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Igår presenterades det nya förslaget till bibliotekslag. Ett i mångt och mycket bra förslag även om man skulle önskat att regeringen hade gått lite längre på några punkter. Mer överraskande var dock Miljöpartiets starka reaktion på lagförslaget. Deras kulturpolitiska talesperson Tina Ehn ”sågade” igår förslaget i en intervju med Svt:s Kulturnyheterna.

Det är lätt att slentrianmässigt ”såga” saker i opposition och det verkar onekligen också vara lätt att tränga igenom mediebruset med sådana budskap. Miljöpartiet gör även i Stockholms stad titt som tätt några framryckningar i biblioteksfrågan och försöker trumfa alliansens bibliotekspolitik. När de själva tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna hade makten i Stadshuset var det dock annat ljud i skällan då man sänkte stockholmsbibliotekens anslag med 12 miljoner kronor. En nedskärning av biblioteksverksamheten som varade hela mandatperioden ut. Bibliotekens kräftgång fortsatte ändå till dess att Folkpartiet åter fick ansvar för kulturpolitiken efter valet 2006. Under dessa år har staden gjort det omvända vad Miljöpartiet & Co gjorde och istället ökat anslaget med omkring 69 mnkr.

Att Ehn säger att hon vill motverka biblioteksnedläggningarna runtom i landet klangar därför – utifrån ett Stockholmsperspektiv – falskt. När Kulturnyheterna frågar henne om hur mycket MP vill satsa på de kommunala folkbiblioteken kan hon inte ens svara:

”Jag har inga siffror just nu, men det är en uttalad politik. Vi har främst koncentrerat oss på folkbiblioteken, men det finns mycket att göra även kring andra bibliotek, säger hon.”

Eftersom Ehn inte kan svara får man ta sig en titt i Miljöpartiets höstbudgetmotion där de beskriver hur de vill utveckla kulturen och folkbiblioteken. Där hittar man på sidan 65 i tabellverket under utgiftsområde 17 (kultur) att Miljöpartiet vill satsa 20 mnkr på ”regionala bibliotekssatsningar”. Det skulle täcka Stockholms stads renoveringar av stadsdelsbibliotek 2013. Utspätt på 290 kommuner blir det 68.965 kronor per kommun. Men det är i alla fall inte minus för biblitoeken som det var när Miljöpartiet satt vid makten i Stockholm. Alltid något att glädjas över. (Om det har missats någon satsning från MP på folkbiblioteken får någon gärna upplysa om detta i kommentarsfältet.)

Kuriosa: Går man in och vill läsa om Miljöpartiets kulturpolitik på deras hemsida får man upp en bild på partiets kulturpolitiska talesperson – men inte Tina Ehn – utan Agneta Börjesson (MP). Hon slutade för ett bra tag sedan nu. Talande.

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Mats Berglund (@matber) - 1 maj 2013

Madeleine,

Jag vet inte varför du ständigt går tillbaka till våra budgetar på 00-talet. Du kan titta i Miljöpartiets skuggbudget för 2013 om du vill veta något om vår kulturpolitik eller bibliotekspolitik i Stockholm. Vi har de senaste åren haft lika mycket pengar till bibliotekens verksamhet som den borgerliga majoriteten, men vi har samtidigt också budgeterat för ökade kostnader för priser och löner vilket blir åtskilliga extra miljoner kronor varje år till biblioteken jämfört med vad alliansen och folkpartiet ger.

Precis som du skriver har miljöpartiet även på den statliga nivån högre ambitioner för biblioteken. Regeringens budget för regionala bibliotekssatsningar är – med din uträkning – 68.965 kronor lägre per kommun än den gröna. På vilket sätt menar du att er lägre budget gynnar biblioteksfilialerna runt om i landet?

Bibliotekens finansiering är en kommunal uppgift. Miljöpartiet har lokaliserat en dyster trend med allt fler nedläggningar av folkbibliotek runt om i Sverige – även i Stockholm – och vill motverka detta genom ett tillskott på 20 miljoner.

Vi har också kritiserat den borgerliga bibliotekspolitiken – både på nationell nivå och i Stockholm – för att ni gång på gång vägrar ta med personalens kompetens i era styrdokument. Som kulturnyheterna visade har vi starkt stöd från Biblioteksföreningen i den frågan. Folkbiblioteken är mitt uppe i en kraftig strukturomvandling där bibliotekariernas kompetens blir allt viktigare.

vänligen,
Mats Berglund
Miljöpartiets gruppledare i kulturnämnden

Kuriosa: Agneta Börjesson är ersättare i Riksdagens kulturutskott och därför är hon på bild på Miljöpartiets hemsida med citat om vår kulturpolitik.

(jag har även lagt upp svaret på min blogg: http://bit.ly/11Vufcb)

angusthlm - 7 maj 2013

Hej Mats!

Varför Madeleine ständigt återkommer till era biblioteksnedskärningar mellan 2002-2006 är därför att det är då ni senast hade makten och väljarna kunde se hur era kulturpolitiska prioriteringar såg ut i verkligheten, dvs mindre pengar till läsande och litteratur. I opposition kan man ju alltid hävda både det ena och det andra.

Det intressanta med Tina Ehns (MP) uttalande var ju att hon totalsågade förslaget till ny bibliotekslag eftersom det inte fanns med några bibliotekssatsningar (varför de skulle finnas med i förslaget till ny bibliotekslag är ju lite märkligt kan man tycka. Hon kanske missuppfattade det hela och tänkte på litteraturutredningen?) samtidigt som MP – vad man kan läsa av er budget – inte föreslår några stora bibliotekssatsningar (de 68.965 kronorna per kommun som MP föreslår, eller något högre per län, räcker ju till att anställa en bibliotekarie några veckor).

/ Anders


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: