jump to navigation

Konsten in – kontoren ut 19 april 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Konstnärlig frihet, Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

Nu börjar visionen om ett allkonsthus vid Sergels torg ta form. I Peter Celsings anda fattade fullmäktige beslut om detta i höstas. Kortfattat flyttar nu utövande konstnärer in som ledare, kontoren flyttar ut ur de vackraste ytorna och den omtyckta scenen Kilen öppnas igen.

I dagens SvD intervjuas Benny Fredriksson, vd Stockholms stadsteaters, om den nya organisationen för Kulturhuset Stadsteatern som ska börja gälla från och med att de två verksamheterna går samman 1 juli. Med den nya organisationen är grunden nu lagd för det nya Kulturhuset Stadsteatern. En institution som kommer att stärka kulturen och dess roll i Stockholms City.

Kulturhuset och Stadsteatern är två av Stockholms mest kända och etablerade kulturinstitutioner. Sedan 1990 ligger de vägg i vägg i Celsings väldiga kulturpalats vid Sergels Torg. Att Stadsteatern flyttade in så sent var ett resultat av att Sveriges riksdag huserade i Kulturhuset då riksdagshuset på Helgeandsholmen byggdes om. När Stadsteatern äntligen kunde flytta in i de lokaler som en gång byggts för den förverkligades tanken med Kulturhuset. Och i och med att de administrativa väggarna i huset nu rivs fullbordas processen med ett allkonsthus mitt i Stockholms hjärta.

Den nya organisationen kommer att ha omkring 360 miljoner kronor i offentliga anslag och en budget på ca 450 miljoner kronor (ungefärligt eftersom intäkterna varierar år från år). Det betyder att Kulturhuset Stadsteatern kommer att ha starka ekonomiska muskler att utveckla kulturverksamheterna och hävda kulturens roll.

En av nyheterna med samgåendet som redan blivit känd är att dansen framöver kommer att få en mycket mer framträdande roll både i både Kulturhusets och Stadsteaterns lokaler. Detta skrev Dagens Nyheter om för inte så längesedan. Det är ett exempel på hur man kan använda lokalerna på ett mycket bättre sätt i och med den nya organisationen och därigenom lyfta fram en konstart som allt för ofta hamnar i skymundan – dansen.

Ännu en lokalvinst framgår av dagens artikel där det blir känt att de kontorsytor som finns inne i Kulturhuset – ett provisorium sedan huset byggdes – kan flytta in till mindre publikt attraktiva ytor På så sätt skapas ytterligare ca 900 kvadratmeter publik yta i Kulturhuset.

Förutom att dansen nu ska lyftas skapas i den nya organisationen också en avdelning för debattverksamhet – kallad Forum. Tanken är att debatten och diskussionen ska kunna få en än mer central plats på Kulturhuset Stadsteatern vilket är mycket glädjande med tanke på att just yttrandefriheten är en grundpelare inom kulturpolitiken.

Under vissa perioder har konsten haft en framträdande plats på Kulturhuset. Ambitionen är att Kulturhuset Stadsteatern återigen ska kunna flytta fram positionerna inom området med den nya organisationen. Den nya avdelningen för detta heter dessutom konst/design vilket innebär att designen ska få en mer självklar plats. Många har länge efterfrågat att designen uppmärksammas mer inom kulturpolitiken – exempelvis förslagen om ett designmuseum och Arkitekturmuseums breddade uppdrag. Nu drar staden sitt strå till stacken till att uppmärksamma de många duktiga form- och designskapare som finns i Sverige och Stockholm.

Dansen, Forum och Konst/Design är alltså tre avdelningar. De övriga är Musik, Litteratur, Teater, Skärholmen samt Parkteatern. Detta betyder att teaterverksamheten läggs i tre olika avdelningar. En inne i Kulturhuset Stadsteatern, en i Skärholmen och sedan den turnerande verksamheten Parkteatern. Det betyder samtidigt att Stadsteatern får en ny chef.

Det nya Kulturhuset Stadsteatern kommer alltså både att bredda sig rent konstnärligt och använda de befintliga lokalerna på ett mycket bättre sett. Att alla konstarter ligger inom en och samma organisation betyder också att förutsättningar för mer konstartsövergripande verksamhet blir bättre. När den nya kulturinstitutionen väl är igång kommer kulturen ha en mer framträdande roll i Stockholms City.

Madeleine

Läs mer: Summan blir mer än två när Kulturhuset och Stadsteatern blir ett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: