jump to navigation

Nya Hötorgshallen invigd 11 april 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad.
Tags: ,
trackback

För mig är saluhallarna ett kärt ansvarsområde. Inget andas stadspuls så mycket som marknader och saluhallar. Där kan man gå runt och inspireras av ett mångfacetterat specialistutbud för att förhoppningsvis komma hem med något helt oväntat och mycket delikat.

På platsen för Hötorgshallen har stockholmarna haft en saluhall sedan 1884. Dagens Hötorgshall stod färdig 1958 och var ganska sliten när vi för några år sedan beslutade att rusta upp den.

Efter ett par års renovering står nu en uppfräschad, utbyggd och energieffektivserad Hötorgshall helt färdig. Den fina 50-tals karaktären är bevarad tack vare ett gott samarbete med byggnadens ursprungliga arkitekt Per Kallstenius och antikvarien Klas Reichman på Stockholms stadsmuseum. Kvar är också den internationella profilen. I den nya Hötorgshallen, som blir Sveriges största saluhall, finns mat i världsklass från världens alla hörn.

I samband Hötorgshallens ombyggnation har Stockholm konst försett hallen med ett nytt offentligt konstverk – Blicken, biffen och bananen av Åsa Jungnelius. I sitt konstverk har Jungnelius utgått från Hötorgshallen som en öppen mötesplats i ett folkligt och internationellt Stockholm där passionen för råvaror och mat från hela världen är den gemensamma nämnaren för alla besökare. En plats som på samma gång är både demokratisk och kommersiell.

Invigning av Hötorgshallen

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: