jump to navigation

Nytt Nobelcenter lockar arkitekteliten 25 mars 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Ett gott tecken på att Stockholm är en stad med attraktionskraft, som frodas och odlar sin unika särart, är att världens stora arkitektnamn vill skapa byggnader här.

När Nobelkommittén häromdagen tillkännagav namnen på de tolv arkitekter som kommer att bjudas in att delta i arkitekttävlingen för det nya Nobelhuset återfanns bland dem såväl Kazuyo Sejima och Ryue Nishizawa från Japan  som Jaques Herzog, Pierre de Meuron och Ascan Mergenthaler från Schweiz.  Det är faktiskt rätt fantastiskt.

För drygt ett år sedan skrev jag och Christer Nylander i DN om vikten av att lyfta fram och gestalta våra geniers värv. Vi önskade oss ett ambitiöst nytt Nobelmuseum som inte bara skulle visa på Sveriges tyngd som kunskapsnation, utan som också skulle vara en påminnelse om att den vetenskapliga friheten och yttrandefriheten är fundamentala för de viktigaste upptäckterna och de största litterära verken.

Nu glädjer jag mig verkligen åt att det nya Nobelcentret kommer att ha alla förutsättningar för att bli den märkesbyggnad som saknas i Stockholm över en av stadens, landets och kanske världens mest kända genier.

På kartan nedan ser du platsen som Stockholms stad har bidragit med för att det framtida Nobelcentret ska bli något alldeles unikt, något i världsklass.

/Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: