jump to navigation

Stolthet över Stadsteatern 22 mars 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

stadsteatern bild dn sthlm

Idag skriver DN Stockholm om Stadsteaterns 2012. Förutom att lyfta fram ännu ett mycket framgångsrikt verksamhetsår anlägger DN:s Mia Tottmar också ett längre perspektiv på Stadsteaterns utveckling. Graferna i artikeln talar sitt tydliga språk. Jag har sagt det förut, men det tål att sägas igen. Staden är verkligen stolt över sin teater – Stockholms stadsteater – som nu mer än någonsin tidigare är en ”angelägenhet för alla stockholmare.”

I de kulturpolitiska högtidstalen brukar det heta att tillgängligheten till kulturen ska öka, att kulturen ska nå fler. Dit är det svårt att nå i den kulturpolitiska vardagen. Därför är Stadsteaterns prestation så fantastisk. På tio år har publiken ökat dramatiskt. Det är lätt att bara betrakta det som en siffra. Men tänk efter. 2012 hittade 140.000 fler stockholmare eller besökare till teaterns salonger jämfört med 2002.

En del av denna förtjänst har Stockholms stad som år från år har ökat sitt anslag till teatern. Det om något är bevis på hur viktig teaterns verksamhet anses vara för hela Stockholm. En mycket stor del av denna förtjänst har Stadsteatern själv. Det är teaterns konstnärer som tagit emot alla dessa tillströmmande stockholmare. Det är de som stått på scen när vi andra har ledigt som gjort grovjobbet. Detta slit märks så tydligt i teaterns siffror, inte minst i de ökade biljettintäkterna som stigit med 50 miljoner kronor på tio år.

Varje intjänad krona på Stadsteatern betyder en krona mer till teatern. Som går till mer teater och förhoppninsvis ännu en krona… Att det spelas mer teater betyder fler jobb för Stockholms många framstående scenkonstnärer. Det är så kretsloppet ser ut.

Ekvationen med ökade anslag från staden och ökade biljettintäkter är också den bidragande förklaringen till att teatern de senaste tio åren ökat antalet föreställningar från 1226 till 1604 samt att antalet produktioner ökat. Alltså att det spelas fler föreställningar fler gånger. Den största ökningen av antalet föreställningar har skett utanför Stora scen. 2012 spelades 249 fler föreställningar på teaterns mindre scener jämför med för tio år sedan.

När jag talar om kulturens tillväxt lyfter jag ofta fram Stadsteatern som ett gott exempel. På denna teater har det visats att kulturen både kan ta en större plats i staden och i stockholmarnas liv. Stadsteatern är motsatsen till den bärande tanken i mycket av svensk kulturpolitik – att allt är ett nollsummespel. Men Stadsteatern är också ett föredöme utanför kulturen, den är ett föredöme för många verksamheter inom staden.

Jag kommer aldrig att se någon motsats mellan att teatern når många och att man bedriver en konst av hög kvalitet. Varje föreställning ska mätas utifrån sina förutsättningar. Det är glädjande att antalet föreställningar på de mindre scenerna har ökat kraftigt. Det är här som nya konstnärskap prövas, idéer ser dagens ljus och även det som har som mål att nå en smalare publik möter sin publik. Det breda blir en förutsättning för det smala, men allt ska framföras med hög kvalitet.

/ Madeleine

PS. Läs Gerhard Hoberstorfers välformulerade artikel i Dagens Nyheter om Stadstearn. Det kan du göra genom att trycka på länken nedan.

”Men när Marie-Louise Ekman sätter på sig Konstkepsen med stort K och gör sig till den enda försvararen av ett självständigt kulturliv, och förutspår Stadsteaterns snara sammanslagning med Åhléns, vaknar min inre Bengt Ohlsson. Någon måtta på konspirerandet får det vara, om än i poetisk form.”

Kommentarer»

1. Stadsteatern i centrum | Rasmus (liberal) - 22 mars 2013

[…] Läs gärna Madeleine Sjöstedts blogg, Stolthet över Stadsteatern. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: