jump to navigation

Ulf Nilsson: tilltalande modell med skattefinansiering av public service 6 mars 2013

Posted by angusthlm in Internet och kulturen.
Tags: , ,
trackback

För en vecka sedan avslöjade Computer Sweden att Radiotjänst börjat jaga smartphone- och datorägare på tv-avgift.  Bakgrunden till detta är att SVT börjat sända de så kallade linjära kanalerna (eller på vanlig svenska tv) över internet.

Dagen efter avslöjandet publicerade Expressen en artikel där Madeleine framförde sina synpunkter om det nya tilltaget och att dagens tv-avgift borde ersättas av en tv-skatt.

Fördelen med en skattefinansiering är flera. Avgiftsskolket skulle försvinna. Skolket innebär idag ett bortfall på omkring en miljard kronor som antingen kan gå till verksamheten eller till lägre kostnad. Man skulle kunna slopa kontrollerna och därmed lägga mer pengar på uppdraget att producera ett brett utbud av tv och radio i allmänhetens tjänst. Den integritetskränkning kontrollen av tv-avgiften innebär skulle vara ett minne blott.

Den största invändningen är att programföretagens oberoende skulle minska. Detta är ett ihåligt resonemang eftersom tv-avgiftens storlek redan idag bestäms av riksdagen och att en framtida tv-skatt skulle kunna gå vid sidan om statsbudgeten utom räckhåll för klåfingriga politiker.

Nu reagerar även vice ordföranden i riksdagens kulturutskott, Ulf Nilsson (FP), på Radiotjänsts nya tilltag. I ett pressmeddelande som skickades ut i eftermiddag säger han:

”Dagens tv-licens, knuten till innehavet av en tv-apparat, bör avskaffas och ersättas av en ny teknikoberoende avgiftsmodell. En tilltalande modell är att alla vuxna med viss inkomst betalar samma belopp till public service via skatteinbetalningen.”

Läs hela pressmeddelandet i sin helhet genom att trycka här.

/ Anders

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: