jump to navigation

Litteraturfestival i Stockholm 22 februari 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: ,
trackback

Sedan en tid tillbaka har det funnits planer på att starta en internationell litteraturfestival i Stockholm. Med inspiration från bland annat det danska konstmuseet Louisianas mycket framgångsrika litteraturfestival har Moderna museet nämnts som en lämplig plats. Staden har nu fattat beslut att stödja skapandet av litteraturfestivalen med 250 000 kronor.

Som alla läsare av denna blogg vet så ägnas mycket möda här i Stadshuset åt att förbättra våra bibliotek för att stärka litteraturens ställning i samhället. En internationell litteraturfestival i Stockholm kommer att ytterligare bidra till att öka intresset för litteratur vilket ligger helt i linje med stadens övergripande satsningar på litteratur.

Att just den internationella litteraturen får ökad uppmärksamhet är också betydelsefullt i en tid då utgivningen av översatt litteratur har minskat drastiskt under flera år, vilket bland annat Litteraturutredningen uppmärksammar.

Stockholm har redan idag, i och med att Nobelpriset i litteratur delas ut här, en särskild ställning i litteraturvärlden. En litteraturfestival kan ytterligare bidra till att stärka Stockholms position som kultur- och litteraturstad.

Att Moderna museet blir platsen för Stockholms första internationella litteraturfestival tycker jag är intressant och talande för utvecklingen. Det är i mötet mellan olika konstnärliga uttryckssätt som konsten kan utvecklas. Detta är också min och stadens vision med att Kulturhuset genom samgåendet med Stadsteatern blir ett nytt allkonsthus. Gränserna mellan konstarterna ska bestämmas av konstnärliga ambitioner snarare än av byråkratiska uppdelningar.

/ Madeleine

Läs mer: Stockholms första internationella litteraturfestival får stöd av Stockholms stad
Läs mer: Moderna Museet startar litteraturfestival
Läs mer: Allkonsthus berikar city

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: