jump to navigation

Konstvecka placerar Stockholm på kartan 15 februari 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , , , ,
trackback

market

Sällan lär så mycket ha hänt i Stockholms konstliv som den här veckan. I helgen öppnade Munch-utställningen på Thielska galleriet. Idag slår Market på Konstakademien, Supermarket på Kulturhuset och nystartade Photomarket på Fotografiska upp dörrarna för allmänheten. Imorgon öppnas Hilma af Klint-utställningen på Moderna Museet och Stockholms gallerister bjuder in till Gallerinatt. För att uppmärksamma allt som händer finns i år också Stockholm Art Week som skapat ett kalendarium på webben och en app med kartor till ett flertal utställare.

Idag skriver både Aftonbladet, Expressen och DN om Market och Supermarket. När jag själv besökte Market igår var det fullt med folk bland alla gallerister från Island, Danmark, Finland, Norge och Sverige. Som kulturborgarråd är det särskilt roligt att se att Stockholm har så många bra gallerier och att Stockholm är platsen för Nordens ledande konstmässa.

På bloggen har jag flera gånger uppmärksammat vilket uppsving konstlivet i Stockholm har fått de senaste decennierna i allmänhet och de senaste åren i synnerhet. Detta mycket tack vare flera privata initiativ: Bonniers Konsthall vid St Eriksplan (2006), Fotografiska på Stadsgårdskajen (2010), Sven-Harrys i Vasaparken (2011) och nu senast Artipelag ute i Värmdö (2012). Inte att förglömma den verkliga pionjären i sammanhanget: Magasin 3 ute i Frihamnen (1987). Tillsammans med de offentliga konstaktörerna har Stockholm nu ett imponerande antal arenor för samtidskonst.

Stockholms stad har de senaste åren höjt ambitionerna gällande samtidskonsten. Som första kommun började Stockholm använda MU-avtalet så att utställande konstnärer ska få bättre betalt. Staden har höjt anslagen till Liljevalchs konsthall/Stockholm konst från 16 till 22,4 miljoner kronor per år. I och med stadens budget för 2013 ska Liljevalchs konsthall både renoveras och byggas till. Vi arbetar också ständigt med enprocentsregeln så att konsten ska finnas med när staden bygger nytt, till eller om.

Ovan ser ni fotokonst av Julia Hetta vars poetiska bilder återfinns på Market.

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Petra - 15 februari 2013

Hur mycket av detta är skattefinaniserat helt eller delvis?

angusthlm - 15 februari 2013

Hej Petra!

Alla privata konsthallar/museer som nämns är mig veterligen, i all väsentlig utsträckning (jag tror staten genom bildkonstnärsfonden gett lite medel till Bonniers konsthall för internationellt utbyte exempelvis), finansierade med privata medel. Market har inga stöd från staden. Supermarket, som är en konstnärsdriven mässa, har fått stöd från Stockholms stad. Liljevalchs konsthall/Stockholm konst är offentligt finansierat (det är en del av Stockholms stad).

Mvh,
Anders Gustafsson
medarbetare


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: