jump to navigation

Stockholms fristadsförfattare intervjuas i SvD 13 februari 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter, Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Fristadsförfattare

Ikväll kommer jag att tala på den mottagning Kulturhuset håller för Stockholms nye fristadsförfattare Mezgebu Hailu Habtewold. Med anledning av kvällens evenemang har Svenska Dagbladet idag en lång intervju med Mezgebu skriven av den förre kulturchefen på SvD Kaj Schueler som också medverkar på scen ikväll.

I samband med bildandet av det internationella författarparlamentet 1993, bildades ett nätverk av städer som erbjuder förföljda författare en fristad. 1998, då Salman Rushdie var ordförande, blev Stockholm fristad.

Fristadssystemet ligger mig som liberalt varmt om hjärtat. Det fria ordet är ofrihetens och samhällslögnernas främsta fiende. Därför är det oerhört viktigt att det finns fristäder dit författare och journalister snabbt kan komma när förföljelsen och hoten börjar. När fristadsnätverket ICORN förra året höll sin kongress i Kulturhuset skrev jag en artikel i SvD där jag framhöll att fler kommuner borde ta emot förföljda författare.

Stockholms nye fristadsförfattare har arbetat som journalist för den oberoende tidningen Addis Neger, först för den nu nedlagda pappersutgåvan, sedan för nätupplagan www.addisnegeronline.com som nu är blockerad så att den inte kan läsas i Etiopien. Tidningens sista pappersupplaga publicerades den 28 November 2009, bara några dagar senare lämnade tre av grundarna Etiopien efter en lång tids förföljelser, hot och fängelsestraff. Mezgebu har också startat en blogg med namnet By the Rivers of Babylon.

/ Madeleine

Läs mer om Stockholms stads fristadsprojekt här.
Läs mer: Hailu Habtewold ny fristadsförfattare i Stockholm

Annonser

Kommentarer»

1. Addis Neger shall rise! | By the Rivers of Babylon - 25 februari 2013

[…] make my bragging even bigger, I was presented to the party and welcomed by the Cultural and property Vice Mayor of Stockholm, a woman in whom Stockholm’s kindness seems to be incarnated. At the party there were a lot of […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: