jump to navigation

Flytt av Tekniska nämndhuset ger 1 000 nya bostäder 13 februari 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad.
Tags: ,
trackback

Idag presenterade jag tillsammans med Sten Nordin (M) stadens förslag att flytta 1100 av stadens arbetsplatser från Tekniska nämndhuset på Kungsholmen till ett nytt kontor som byggs där gamla Söderstadion idag står.  Förslaget innebär att sammanlagt cirka 1 000 nya bostäder kan byggas på Kungsholmen och i Söderstaden. Bakgrunden till det förslag som presenteras i dag är en utredning som Fastighetskontoret genomfört.

Tekniska nämndhuset är till största delen från tidigt 1960-tal och har omfattande renoverings- och moderniseringsbehov. Jag är därför glad över att vi har kunnat hitta en plats utanför city som kan inrymma en fortsatt samlokalisering av stadens verksamheter. Detta alternativ kommer att innebära lägre kostnad för skattebetalarna och  bättre arbetsplatser för befintliga medarbetare. Söderstaden är en snabbt växande stadsdel  med kontor, handel, evenemang och bostäder och som har en mycket god kollektivtrafikförsörjning för medarbetare och medborgare. Detta möjliggör också 500 nya bostäder i Söderstaden. På Kungsholmen där Tekniska nämndhuset är lokaliserad kommer totalt ca 380-560 nya bostäder kunna planeras med affärer i gatuplan och levande parkmiljöer.

Det här förslaget ger bättre lokaler både för stadens invånare och våra medarbetare. I City finns det för få bostäder och i Söderort för få arbetsplatser. Med den här lösningen slår vi två flugor i en smäll. Att få in fler bostäder i City kan också bidra till en mer levande stadskärna som inte stänger efter kontorstid.

Rivningen av Söderstadion kommer inte påbörjas förrän tidigast vid årsskiftet. Söderstadion som arena kommer att nyttjas även efter att Tele2 Arena invigts, t ex för Hammarbys träningar etc.

Ett inriktningsbeslut planeras kunna fattas under våren 2013. Det nya kontorshuset och de 500 nya bostäderna i Söderstaden väntas kunna vara klara tidigast under 2018. De nya bostäderna på Kungsholmen kan därefter vara klara under 2020.

Söderstaden

Illustration: Tengbom Arkitekter AB

Annonser

Kommentarer»

1. alla dessa matcher - 13 februari 2013

Finns det utrymme för en evenemangsarena för handboll, innebandy och basket?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: