jump to navigation

Sverige behöver ett nytt operahus 2 februari 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

opera

Till och från har jag gett mig in i debatten om att Stockholm borde få ett nytt operahus. Inte minst genom denna debattartikel tillsammans med dåvarande vice ordförande för riksdagens kulturutskott Christer Nylander (FP). Igår aktualiserade Dagens Industri återigen frågan genom ett stort reportage i tidningens Weekendbilaga där jag själv blev intervjuad.

Stockholm behöver ett nytt operahus med moderna mått och modern teknik för att Sverige ska kunna ligga i scenkonstens framkant. Dagens scen i Operan är för liten och tekniken för omodern för att kunna ta emot avancerade uppsättningar från omvärlden och för att fullt ut kunna delta i det internationella utbytet. Detta samtidigt som Sverige har många stora operasångare.

Sockholms stad kan vara staten behjälplig med att få till stånd ett nytt operahus (eller som jag hellre kallar det: ett nytt scenkonsthus) genom att bland annat erbjuda en central plats i Stockholm. Det råder ingen tvekan om vad en sådan satsning skulle betyda för Stockholms kulturliv men frågan om en ny nationalscen är i första hand en nationell fråga och ligger som sådan i knät på kulturministern.

Dessvärre saknas viljan att bygga en ny opera i regeringen vilket i intervjun återigen bekräftades av Lena Adelsohn Liljeroth (M): ”Det ligger inte i korten att regeringen skulle bygga ett nytt hus nu. Vi ska först underhålla det hus vi har. Förr eller senare blir det ett nytt operahus, men där är vi inte ännu. Ett nytt hus står inte på agendan det kommande decenniet.”

/ Madeleine

Läs mer: Stockholm behöver en ny opera
Läs mer: Vi kan inte leva på drömmar

Kommentarer»

1. Peter Ericsson - 2 februari 2013

Kan inte de som gillar opera spara ihop till ett hus?
Vi i den stora majoriteten vill inte betala för detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: