jump to navigation

Lars Nyberg avgår 1 februari 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

Sedan Uppdrag Gransknings program om Telia Soneras samarbete med flera auktoritära stater i det forna Sovjetunionen har företaget varit föremål för omfattande kritik. Än värre blev det efter att samma program avslöjat de tvivelsaktiga sätt på vilket Telia Sonera kommit över de 3G-licensser som företaget har för att kunna verka i Uzbekistan.

Alldeles nyss hölls den presskonferens Telia Sonera kallade till för att kommentera den utredning företaget bett advokatfirman Mannheimer Swartling göra för att utreda huruvida Telia Sonera mutat sig till 3G-licenser i Uzbekistan. I samband med presskonferensen blev det också klart att Telia Soneras styrelseordförande VD Lars Nyberg avgår. Läs SvD:s rapportering här och om DN.s rapportering här

Jag har själv varit mycket kritisk mot hur Telia Sonera förhåller sig till auktoritära stater och hur företaget förhåller sig till grundläggande mänskliga rättigheter. Som en del av denna kritik framförde jag också att Stockholms stad i sina upphandlingar bör ta hänsyn till företagens arbete och respekt för mänskliga rättigheter.

Detta har lett till att staden nu arbetar med att ta fram striktare upphandlingskriterier. Som liberal anser jag att Sveriges kommuner i egenskap av betydande konsumenter i så hög utsträckning som är möjligt bör använda sin makt för att gynna grundläggande sociala och mänskliga rättigheter.

Att Nyberg avgår är en viktig signal om att Telia Sonera tar kritiken på allvar liksom att företaget har inlett ett arbete tillsammans med Transparency International. Sistnämnda är inte minst viktigt för att återställa företagets förtroende bland allmänheten. Svenska företag i allmänhet och sådana där svenska staten är storägare i synnerhet ska vara föredömen när det gäller mänskliga rättigheter och affärsetik. På ett sätt är vi Lars Nyberg ett tack skyldig. Han har synliggjort behovet av fortsatt intensivt arbete med frågor om mänskliga rättigheter i offentliga upphandlingar.

/ Madeleine

Läs mer: Telia Sonera återigen i blåsväder
Läs mer: Telia Sonera och de mänskliga rättigheterna
Läs mer: Oroväckande Telia
Läs mer: Ett litet steg framåt för Telia
Läs mer: Många frågetecken att räta ut Telia Sonera
Läs mer: Regeringen kräver att Telia Sonera redovisar Uzbekistan-miljarder
Läs mer: Telia Soneras vd förnekar mutor och penningtvätt
Läs mer: Telias bolag hjälper Tadzjikistan med censur
Läs mer: Telliasonera vill inte bekräfta internetcensur
Läs mer: Telia Sonera ägd mobiloperatör tvingas stänga nät
Läs mer: ”Telia hjälper diktaturer att kartlägga motståndare”

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: