jump to navigation

Fler jobb i ytterstaden när förvaltningar flyttar 10 januari 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

Idag skriver stadshusalliansens gruppledare på SvD Brännpunkt om att flera av stadens förvaltningar och bolag bör flytta sina kontorslokaler från innerstaden till olika ytterstadsområden. Tanken med omlokaliseringen är att skapa fler arbetsplatser i ekonomiskt svaga ytterstadsområden och på så sätt sätta igång en positiv spiral. Fler arbetsplatser skapar ett större underlag för det lokala näringslivet vilket i sin tur skapar fler arbetstillfällen. Ett klokt förslag som kan innebära mycket för att lyfta stadsdelarna Tensta, Rågsved, Farsta, Skarpnäck, Skärholmen, Husby och Ulvsunda som pekas ut i debattartikeln. Sammanlagt berörs strax över 1500 arbetsplatser av förslaget.

Förutom att förslaget kan innebära en rad positiva effekterna för de områden dit arbetsplatserna flyttar innebär det också att möjligheten öppnas för att i gamla kontorslokaler i innerstaden skapa bostäder. En annan positiv effekt som kan förväntas är att nämnderna och bolagen kan byta höga kontorskostnader i innerstaden mot billigare i ytterstaden. På så sätt kan mer av skattepengarna läggas på själva verksamheten istället för på dyra lokaler.

En av de förvaltningar som nämns i debattartikeln är kulturförvaltningen som idag har sina lokaler på Drottninggatan nära Sergels Torg. Räknat per kvadratmeter är kulturförvaltningens lokalkostnader på Drottninggatan den högsta bland stadens förvaltningar. Viktigt att nämna är att nämnden inte har någon publik kulturverksamhet på adressen. Som en tänkbar ny placering för förvaltningen föreslår Stadsledningskontoret Husby där det finns lokaler som passar förvaltningens behov. Det förslaget ska nu utredas.

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Fler arbetsplatser i ytterstaden när FP-vision förverkligas « Folkpartiet i Skarpnäck – Det liberala alternativet från Hammarbyhöjden till Skarpnäck - 10 januari 2013

[…] Se även Lotta Edholms blogg: Förvaltningsflytt – viktig seger för Folkpartiet och Madeleine Sjöstedts blogg: Fler jobb i ytterstaden när förvaltningar flyttar […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: