jump to navigation

Socialdemokraterna och biblioteksrenoveringarna 7 december 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , ,
trackback

I förrgår intervjuades jag i ABC med anledning av några av de satsningar som Stockholm nästa år gör på stadens bibliotek. En av nyheterna var att det nästa år satsas 15 miljoner kronor på att renovera ett antal stadsdelsbibliotek i ytterstaden. Med i inslaget fanns också Socialdemokraternas oppositionsborgarråd och förre kulturborgarrådet Roger Mogert som dömde ut satsningen som ”ohederlig”.

Varför Mogert kallar en satsningen på renoverade stadsdelsbibliotek för ”ohederlig” är för mig en gåta. Satsningen innebär att vi kan beta av flera av de renoveringar som pekades ut i Strukturplanen för Stockholms stadsbibliotek. En Strukturplan som gällande renoveringar av stadsdelsbiblioteken antogs av kulturnämnden utan några Socialdemokratiska reservationer. Vän av ordning tycker att om Socialdemokraterna nu tycker att biblioteksrenoveringarna är ”ohederliga” så borde de ha framfört det när de röstade igenom detta i nämnden.

Men än märkligare är dock att ABC skriver att Socialdemokraterna nästa år vill lägga 100 miljoner kronor på renoveringar av stadsdelsbiblioteken. En siffra som inte bara är orimlig utan också saknas i det budgetförslag som Socialdemokraterna presenterade för ett tag sedan. I Socialdemokraternas budgetförslag satsas nämligen enbart 5 miljoner kronor mer än kommunstyrelsens förslag på biblioteken. Och då ska de 5 miljonerna både gå till utökade öppettider och förbättrad tillgänglighet.

Noteras bör att när Socialdemokraterna ansvarade för kulturen och Roger Mogert var kulturborgarråd sänkte man under fyra år anslaget till biblioteken från 235 mkr 2002 till 223 mkr 2006 (!). Sedan maktskiftet har vi kraftigt satsat på biblioteken genom att höja anslagen från 223 till 278 mnkr. Nu går vi vidare och utökar bibliotekens resurser med ytterligare 16 miljoner 2013.
Döm själva.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: