jump to navigation

Ny fristadsförfattare till Stockholm 15 november 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: ,
trackback

I samband med bildandet av det internationella författarparlamentet 1993, bildades ett nätverk av städer som erbjuder förföljda författare en fristad. 1998, då Salman Rushdie var ordförande, blev Stockholm fristad. Det fria ordet är ofrihetens och samhällslögnernas främsta fiende. Därför är det oerhört viktigt att det finns fristäder dit författare och journalister snabbt kan komma när förföljelsen och hoten börjar.

Idag har jag glädjen att meddela att Stockholms stad har fått en ny fristadsförfattare, journalisten och författaren Mezgebu Hailu Habtewold.  Som journalist skrev han för den oberoende tidningen Addis Neger, först för den nu nedlagda pappersutgåvan, sedan för nätupplagan www.addisnegeronline.com som nu är blockerad så att den inte kan läsas i Etiopien. Han har särskilt skrivit om sociala frågor, politik och kultur. Tidningens sista pappersupplaga publicerades den 28 November 2009, bara några dagar senare lämnade tre av grundarna Etiopien efter en lång tids förföljelser, hot och fängelsestraff.

Mezgebu Hailu Habtewold närvarar vid Svenska PENs högtidlighållande av Fängslade författares dag på Kulturhuset i Stockholm senare idag. Mer information om fristadsprogrammet finns på Kulturhusets webbsida. http://kulturhuset.stockholm.se/Om-Kulturhuset1/

/ Madeleine

Läs mer: Etiopisk författare får fristad i Stockholm

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: