jump to navigation

Låt oss tala om pengar! 13 november 2012

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad, Konstnärlig frihet, Kultur för fler.
trackback

För några veckor sedan skrev jag en debattartikel på SvD Brännpunkt om hur kulturinstitutionerna ska kunna nå fler och ta större plats i samhället genom att använda redan anslagna medel på ett bättre sätt. För mig är denna debatt viktig. Sedan jag blev kulturborgarråd 2006 har vi i Stockholm jobbat aktivt med detta genom höjda offentliga kulturanslag, incitament för det fria kulturlivet att nå ut till fler men framförallt hur redan anslagna medel ska användas på mest effektiva sätt. Att det fria kulturlivet kämpar på och vrider på varje krona är jag väl medveten om, men hos vissa av de offentligt finansierade kulturinstitutionerna med mångmiljonstöd finns det mera att göra. Jag tog Dramaten som exempel.

Varför drar jag igång en sådan debatt? Jo, för att för mig som politiker är det viktigt att motivera för skattebetalarna varför vi ska ha en kraftfull kulturbudget och att den används på ett bra sätt.

Efter ett tag har debatten jag initierade kommit att handla om något helt annat. Smålandspostens ledare sammanfattar det så här: ”Sedan gav sig kulturutövarna in i debatten, och sakargumenten försvann. När skådespelare, regissörer och dramatiker svarar Sjöstedt har de nämligen inget att säga om hur teatrarna hanterar sina skattemedel.”

Det är slående att inte en enda person som gett sig in i debatten har försökt besvara frågan, eller givit åtminstone ett skäl, till varför man inte ska sträva efter att samverka kring till exempel verkstäder och därigenom frigöra mer resurser till mer kultur.

Jag håller med att kulturen behöver mer pengar och det är därför vi bl.a. har höjt stödet till det fria kulturlivet från 70 till 116 miljoner kronor och Stockholms stadsteaters anslag höjts från 196 till 230 miljoner kronor. Men att ständigt ropa efter höjda offentliga anslag utan att kunna diskutera hur dessa används är ingen framkomlig väg. Det är snarare ett förakt mot både publik och andra finansiärer. Vissa kulturaktörer blir på sätt sina egna värsta fiender.

Målet med kulturpolitiken är för mig att kultur av hög kvalitet ska nå fler. Detta är en idé som måste gå före institutionella barriärer och olika särintressen som försvarar ett resursslöseri som innebär mindre kultur för medborgarna.

Att kultur inte skulle ha med pengar att göra är en nog så romantisk tanke, men tyvärr endast värdig svärmare.

Madeleine

Kommentarer»

1. Lars Lundin - 13 november 2012

Susanna Birgersson stödjer dig i en ledare i DN 121111. Hon argumenterar med utgångspunkt i en som hon ser det misslyckad dramatenföreställning. Men hon drar enligt min mening fel slutsats liksom du. Det var rätt att bjuda in den engelske regissören. Det kunde blivit succé. Samhällets stöd till kulturen behövs för att kulturarbetarna ska våga misslyckas. Ha råd att misslyckas. Annars utarmas kulturen. Premieras endast de föreställningar som är framgångsrika och drar stor publik frestas teatrarna bli opportunistiska och vågar inte ta några konstnärliga risker. Detta är om något ett svek mot publiken. William Morris menade att alla människor har ett behov av att vara skapande. Sedan finns en hierarki inom konsten vad vi än har för mening om det. Varje konstnär lär och inspireras av den som är lite mer avancerad. De mest avancerade får med nödvändighet en mindre publik men utan dem skulle hela bygget utarmas. Publiken vi alla värnar om få ett allt sämre utbud. Den accepterar det eftersom den inte känner till något annat. Samhällets stöd bör alltså inriktas på det som inte är kommersiellt gångbart. Annars är vi alla förlorare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: