jump to navigation

Lokalhyror 2 november 2012

Posted by jonasuebel in Okategoriserade.
trackback

I dag skriver DN om fristående kulturaktörers lokalhyror som totalt sett har stigit avsevärt sedan 2006. Med några få undantag så hyr samtliga fristående kulturaktörer lokaler av kommersiella fastighetsbolag och det är alltså inget som staden har någon rådighet över. Att lokalkostnaderna har stigit kraftigt kan bero på en mängd olika faktorer. Det kan t.ex. handla om utvecklig och verksamhetsanpassning av lokalerna, vilket slås ut på hyran när detta bekostas av fastighetsvärden. 

Jonas

Annonser

Kommentarer»

1. Rasmus Larsson i Älvsjö - 2 november 2012

Den snabba uppgången för lokalhyror i Stockholm har i stor utsträckning skapats av den massiva omvandlingen av industriområden och mindre industrifastigheter till bostadsområden. Något som kommunen aktivt drivit fram.
Inte bara kultursektorn har drabbats utan hela näringslivsutvecklingen håller på att gå i stå i Stockholm för att start-up företag bara kan få tag i tillräckligt billiga lokaler om de letar utanför Stockholms Län.

2. eva hanses - 4 november 2012

En spontan undran: Kan det vara så att staden sålt ut sina fastigheter??? = vilket självklart ger stort vinstintresse hos fastighetsägaren . Det blev ju följden när man sålde skolorna…

3. Nikola M (@dr_opera) - 16 november 2012

Det som är min omedelbara reflexion kring detta är: Hur kan Operan, Dramaten, Södra Teatern, Stadsteatern och liknande lokaler ägas kommersiellt? Var finns konkurrensen i sådana byggen över huvud taget? Det är som flyg till Kiruna eller läkarstation i Lainio, om ens det. Om ett billigare operakompani dyker upp och erbjuder fler föreställningar fast för lägre kostnad och betalar mer i hyra, hyr då de som äger Operan gladeligen ut till dem istället, när kontraktet går ut? Om Operan (inte huset utan kompaniet) väljer att flytta till en teater i Södertälje istället för att sänka kostnaderna, kommer då Operan automatiskt att hyras ut till Tetra Pak eller Vattenfall?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: