jump to navigation

En tragedi att nationalmuseet i Sarajevo stänger 24 oktober 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags:
trackback

De senaste dagarna har det kommit rapporter att det vackra Zemaljskij muzej i Sarajevo måste stänga. Nationalmuseet stängning kommenteras i SvD och Kulturnytthär och av BBC.

Nationalmuseet i Sarajevo är en institution som snart ska fylla 125 år. I en fantastisk gul byggnad huserar samlingarna vid infarten till Sarajevo. Museet har satt en ära i att visa alla etniciteters kopplingar till platsen. Just detta verkar ha blivit deras fall.

Museet var utsatt under såväl världskrigen som belägringen på 90-talet. Tack vare heroiska insatser klarade dock personalen att värna samlingarna på museet. Många dog på vägen över Sniper´s alley som skiljer museet och Holiday inn på andra sidan gatan där journalister kunder rapportera om övergreppen. Den hängivna museipersonalen bodde tidvis på museet och förde ut vissa föremål ur bygganden. De mest värdefulla föremålen gömdes och endast tre anställda, en bosniak, en kroat och en serb, kände till vart föremålen fördes.

foto:CHwB

Efter kriget stödde Sida och EU en återuppbyggnad av det skadade museet. Ansvarig för återuppbyggnaden var den svenska biståndsorganisationen Kulturarv utan Gränser, där jag själv var generalsekreterare, i samarbete med det lokala kulturarvsinstitutet. En rad internationella institutioner bidrog ekonomiskt och även med kunskapsöverföring. Många var de svenska museer och myndigheter som sände ner personal och och material. Statens museer för Världskultur, Svenska Institutet, Naturhistoriska Riksmuseet är särskilt värda att nämna i sammanhanget.

Museet har under många år drabbats av uteblivna anslag. Personalen har endast sporadiskt fått lön och samlingarna har inte kunnat vårdas. Nu verkar det alltså inte gå längre. Jag tänker på mina vänner på plats som kämpat så hårt och så länge, med stora personliga uppoffringar som följd.

Aldrig har det just i dagarnas svenska kulturdebatt så ofta använda begreppet ”kultur kan inte mätas i pengar” känts mera i-landsmässigt och cyniskt.

Nationalmuseet i Sarajevo klarade belägring och krig men inte demokratins utmaningar. Det är en tragedi.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: