jump to navigation

Stockholms bibliotek i världsklass 15 oktober 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

 

Idag skriver Dagens Nyheter om undersökningen Cities of opportunity 2012 i vilken världens viktigaste städer jämförs. Undersökningen genomförs årligen av affärsrådgivningsföretaget PwC på uppdrag av organisationen Partnership for New York City.

Förutom att Stockholm totalt sett rankas som en av världens mest attraktiva städer, strax bakom globala metropoler som New York, Toronto, London, Tokyo och Paris, är det för en kulturpolitiker särskilt glädjande att Stockholm hamnar högst i underkategorin ”libraries with public access”.

Sedan alliansen vann makten i Stadshuset 2006 och Folkpartiet fick ansvar för kulturpolitiken har biblioteken upplevt en renässans. Anslagen har ökat dramatiskt, från 223 till 278 miljoner kronor 2012. Medel som har gått till att öppna nya bibliotek, renovera gamla, flytta bibliotek till mer lättillgängliga lägen och utökade öppettider.

Det är ett arbete som staden fortsätter med. Just nu implementeras den nya strukturplanen som slår fast var i staden biblioteken ska ligga, hur de ska ha öppet och vilka som ska renoveras. I den budget för Stockholm 2013 som alliansen presenterade i förra veckan återfinns en särskild satsning på biblioteken i ytterstaden.

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Nikola M (@dr_opera) - 15 oktober 2012

Stockholms musikbilbliotek är en närmast ofattbar guldgruva, en sådan nationell tillgång! Speciellt efter att alla nothandlare har gått under pga den pandemiska piratkopieringen bland alla privatlärare, högskolor, kyrkor, musikskolor, konserthus och annat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: