jump to navigation

El Sistema införs i Stockholms stad 10 oktober 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Mitt i musiken rapporterade igår att musikundervisningsformen El Sistema ska införas i Stockholms stad under nästa år. Ännu en kulturnyhet från nästa års budget för Stockholms stad som presenteras om en stund.

Sedan tidigare finns El Sistema i Södertälje och i Göteborg. Ursprungligen kommer undervisningsformen från Venezuela men den har sedan dess gjort succé på många håll runtom i världen. Framförallt riktar sig El Sistema till barn och unga i socialt utsatta områden och undervisningsformen lägger stor vikt vid att, förutom själva musikundervisningen, även utveckla elevernas sociala förmågor och samarbetsförmåga. Genom ett samarbete med en etablerad orkester lyfts förebilder från vuxenvärlden också fram för eleverna.

Förhoppningen är att El Sistema i Stockholm ska få barn och unga som traditionellt sett befinner sig långt bort Kulturskolan att komma i kontakt med musikundervisning och kulturutövande. Omkring fem miljoner kronor kommer att avsättas i nästa års budget för projektet.

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Fredrik Oscarsson - 11 oktober 2012

Jag undrar om ni har tittat på hur kostnadseffektivt El Sistema i Göteborg EGENTLIGEN är? Fem miljoner är väldigt mycket pengar som kan användas vettigare än så. Bara för att det funkar i Venezuela är det inte lika med att det funkar här. Vi har tack och lov inte samma sociala misär, och tyvärr inte samma fina kulturella rötter. Använd istället pengarna i Kulturskolan, som ju har personal som inte gjort annat än undervisat ungar i musik sen 60-talet.

Madeleine Sjöstedt - 12 oktober 2012

Det är det vi ska göra i en utredning som nu sätts igång.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: