jump to navigation

Kulturhuset och Stadsteatern blir ett nytt allkonsthus 9 oktober 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

I dagens DN skriver Fredrik Söderling om att Kulturhuset och Stockholms stadsteater under 2013 ska gå samman i ett gemensamt bolag. Detta är ett av många kulturförslag som finns i Stockholms stads budget för 2013 som presenteras i sin helhet imorgon.

Kulturhuset och Stadsteatern är två av Stockholms största kulturinstitutioner och ligger vägg i vägg vid Sergels Torg. Kulturhuset hade 2011 omkring 1,8 miljoner besökare till den egna verksamheten och Stadsteatern omkring 370 000 till scenerna vid Sergels Torg. Tillsammans hade de för 2011 ett offentligt anslag om cirka 350 miljoner kronor. Eller annat uttryckt, det nya Kulturhuset/Stadsteatern har tillsammans både fantastiska lokaler, ekonomiska muskler och en mycket stor publik.

Med detta i ryggen kan den nya ledningen skapa ett allkonsthus som spänner över såväl scenkonst, konst, musik, litteratur som film. Ett kulturhus som blir unikt i Norden och som kan göra avtryck internationellt. Den nya organisationen landar dessutom i en tid där det konstartsöverskridande arbetet blir allt viktigare. En sammanslagning innebär också att de gemensamma utrymmen som de två institutionerna redan idag delar inne i Kulturhuset kan utvecklas ytterligare. Peter Celsings mästerverk ges förutsättningar att än mer pulsera av spännande kulturverksamheter.

Särskilt glädjande för ett kulturborgarråd är att sammanslagningen visar på stadens vilja att låta kulturen ta ytterligare plats i Stockholm. Kulturhuset/Stadsteatern manifesterar därmed stadens vision om ett kulturliv med internationella ambitioner, på väg mot världsstaden. Jag känner mig stolt över uppslutningen som finns kring kulturens roll och jag är övertygad om att  stockholmarna kommer att känna sig stolta över sitt ny-gamla Kulturhus/Stadsteater.

Arbetet med den nya organisationen kommer att inledas snarast möjligt och ska vara klart senast 1 juli 2013.

/ Madeleine

Läs mer: Stadsteatern och Kulturhuset går ihop

Kommentarer»

1. Mer kultur i mer hus | Rasmus (liberal) - 9 oktober 2012

[…] Madeleine Sjöstedt bloggar. DN och SR Kulturnytt rapporterar om Stadsteatern + Kulturhuset. Liksom SvD om Liljevalchs. Share this:E-postFacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. […]

2. Helena Sandström - 9 oktober 2012

Enligt DN-artikeln ska ju det nya ”allkonsthuset” få en budget på 300 miljoner kronor. Alltså 50 miljoner mindre än de två institutionernas sammanlagda anslag. Hur kan ni kalla denna besparing en satsning? Och på vilket sätt får kulturen mer plats i staden genom sammanslagningar? Vad ska ni göra med de besparade 50 miljonerna? Kommer de att gå till annan kulturverksamhet?

jonasuebel - 9 oktober 2012

Hej,

Det står fel i DN. Totalt handlar det om 350 miljoner i offentliga anslag vilket även framgår av blogginlägget.

vänligen
Jonas

3. Helena Sandström - 9 oktober 2012

Tycker inte det framgår, det står endast vad anslaget var 2011. Men om det kvarstår är det ju alltid något. Min erfarenhet av sammanslagningar är dock att de alltid innebär besparingar. Önskar att ni satsar på det fria kulturlivet för att väga upp centraliseringen!

4. Maria Eriksson - 10 oktober 2012

Har förstått att kulturpolitik bäst kommenteras på vers, här är ett eget bidrag:

Har svårt att förstå
det dramatiska
i att förena Kulturhuset
med Stadsteatern

De ligger väl redan
i samma hus?

Berömmas bör dock
Fru Ekmans vurm
för valfriheten.
Dessutom får hon ensam
hjulen att snurra
i den svenska mascaraindustrin.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: