jump to navigation

Strindbergsårets höjdpunkt öppnar strax 2 oktober 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

Idag har Dagens Nyheter ett stort uppslag om Liljevalchs konsthalls Strindbergssatsning ”August. En djefla utställning” som öppnar nu på fredag. Utställningen är en riktig kraftsamling med fokus både på nationalskaldens måleri och hans dramatik som kunnat bli verklighet genom det extraanslag Liljevalchs tilldelades av Stockholms stad med anledning av jubileumsåret.

För den breda allmänheten är Strindberg känd som dramatiker men att han också var en betydande bildkonstnär är bland många mindre känt. Ett måleri som bland annat förärat Strindberg med en stor utställning på Tate Modern i London för några år sedan. På Liljevalchsutställningen återfinns 25 oljemålningar, vilket med tanke på att den totala produktionen inte är större än 80 måste anses vara ansenligt.

Men som sagt, dramatiken har också sin plats på utställningen genom ett unikt samarbete mellan Liljevalchs och Stockholms stadsteater som under hela jubileumsåret med framgång lyft fram Strindberg på scen. Konsthallen har delats in i tretton tematiska rum vilka alla präglas av en Strindbergspjäs. I nio av rummen kommer Stadsteatern, under vissa tider, att framföra brottstycken ur pjäserna. Strindberg kan framträda som den allkonstnär han var, kanske för första gången någonsin.

Utställningen är den sista för säsongen på Liljevalchs och jag är övertygad om att den kommer att bli pricken över i:et för ett publikmässigt mycket starkt år för konsthallen.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: