jump to navigation

Kulturnämnden september 28 september 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Igår eftermiddag sammanträdde Stockholms stads kulturnämnd. Kulturförvaltningens och stadsarkivets tertialrapporter stod i centrum, men statistik för Stockholms stadsbibliotek och subventionen för scenkonst redovisades också.

I tertialrapporten för kulturförvaltningen fanns många styrkebesked för det förändringsarbete som har initierats av nämnden i syfte att förbättra tillgängligheten till kultur för stockholmarna. Det nya subventionssystemet har inneburit att fler barn och unga kan ta del av scenkonst, inom musikområdet har besöken ökat med drygt 50 procent. Det nya kulturstödet har hitintills inneburit att det redan efter första halvåret inkommit fler ansökningar och beviljats fler stöd än under hela 2011. Inom såväl kulturskolan som kulturstrategiska avdelningen har e-tjänster införts med framgång. Flera publika aktiviteter som förvaltningen har genomfört har fått ett starkt gensvar från stockholmarna. Bland annat att Kulturnatten med 94 000 besök, Liljevalchs Vårsalong med 62 500 besök alla innebar nya publikrekord. Kulturfestivalen med minst 362 000 besök och Ung 08-festivalen med 178 000 besök innebar också publikökningar.

Tertialrapporten för stadsarkivet vittnar också om en verksamhet som utvecklas väl. Arkivet fortsätter med att uppmärksamma att bygglovshandlingarna nyligen blev världsminne och arbetet med PSI-labb (Public Sector Information) fortskrider. Antalet besök vid arkivet är fortsatt högt.

Med anledning av en skrivelse som Vänsterpartiet lämnade in vid föregående nämnd redogjorde Stockholms stadsbibliotek (SSB) för besöksutvecklingen under sommarmånaderna. SSB har i strukturplanen i uppdrag att kontinuerligt öka öppettiderna och redovisningen framkom att antalet öppna timmar under sommaren ökat från 11 967 timmar 2011 till 12 906 timmar 2012. Ett ökat öppethållande som inneburit att besöken vid biblioteken ökat med omkring 25 000 fler besök under sommaren.

Kulturnämnden svarade också på en motion av oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) angående att ett Folkets hus i Hammarby Sjöstad bör öppnas. Nämnden ställde sig negativ till detta med bakgrund av att det redan idag finns ett flertal mötes- och samlingslokaler i Sjöstadens närområde.

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: