jump to navigation

Oacceptabelt av Kulturhuset 25 september 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter, Konstnärlig frihet.
Tags:
trackback

Idag kan man i Dagens Nyheters kulturdel läsa att Kulturhusets bibliotek TioTretton har bestämt sig för att ta bort alla Tintinalbum från hyllorna. Men utsorteringen stannar inte där, utan ambitionen är att gå vidare och ta bort även andra barnböcker som man anser ger uttryck för förlegade värderingar. Kulturhusets konstnärliga ledare för barn- och ungdomsverksamhet, Behrang Miri, anser dessutom, enligt DN, att detsamma även borda gälla vuxenlitteratur. Detta är helt oacceptabelt och därför är det bra att Kulturhuset nu tar tillbaka beslutet.

Som liberal anser jag att fördomar bäst bekämpas genom yttrandefriheten och allmänhetens tillgång till litteratur, inte genom att biblioteken tar bort litteratur med ”fel” budskap. Det är just för att värna yttrandefriheten vi har ett skattefinansierat Kulturhus i hjärtat av Stockholm.

Oavsett om vi vill det eller ej har Sverige och världen en historia fylld av rasism, vilket har präglat litteraturen precis som alla andra konstarter. Detta är ett kulturarv som vi måste våga diskutera, inte minst med våra barn. Här har biblioteken och andra kulturinstitutioner en uppgift att väcka diskussion och initiera olika frågeställningar. Att försöka rensa ut detta kulturarv är dock en synnerligen dålig ingång till att starta ett samtal. Att börja rensa ut i vårt kulturarv utifrån dagens värderingar och synsätt skulle innebära att konstmuseerna tömdes på konst och de historiska museerna på föremål. Att diskutera historien och vårt kulturarv hör ett demokratiskt samhälle till, att förneka desamma hör inte ett fritt och öppet samhälle till.

Runtom i Europa kommer allt fler krav på en politisering av konsten, framförallt från de främlingsfientliga krafterna. Så också i Sverige. För att hålla dessa krafter stången är det nu, mer än på väldigt länge, viktigt att vi kulturpolitiker och kulturinstitutionerna värnar de principer som bygger kulturpolitiken i en demokrati: Yttrandefriheten och principen om armlängds avstånd till politiken. Tummar vi på dessa principer spelar vi de främlingsfientliga krafterna i händerna.

Kulturhuset har nu offentligt dragit tillbaka beslutet. Detta är givetvis välkommet men inte tillräckligt. Jag förväntar mig nu att Kulturhuset inleder ett internt värdegrundsarbete om hur institutionen ska värna yttrandefriheten och kulturens oberoende så att liknande situationer inte uppstår igen.

/ Madeleine

Läs mer: Kulturhuset backar om Tintin
Läs mer: Tintin får stanna på bibliotek
Läs mer: Kulturhuset backar Tintin blir kvar

Kommentarer»

1. Tintin kvar på bibliotekshyllan | Rasmus (liberal) - 25 september 2012

[…] Madeleine Sjöstedt: Bokbålens tid måste vara förbi, Oacceptabelt av Kulturhuset […]

martha juhasz - 25 september 2012

-Tack Madelen för att det finns såna som du,fortfarande!

2. Magnus Wallgren - 25 september 2012

Bra svar i Radio Stockholm precis. Böckernas innehåll kan diskuteras, men censur och bokbål är ruskigt. Otroligt intresse på Facebook

3. Daniel - 25 september 2012

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hard-kritik-mot-ombildnings-pr_7528148.svd

Tror du att min skattemoral påverkas till det bättre eller till det sämre när jag får läsa att staden ger 60 miljoner till en PR-konsult med partibok som ska sköta ”folkbildning”? 150 000 i månaden för att svara i telefon fyra gånger om dagen?

4. Tintin potentiellt skadlig för barn? Vilka idioter! « Aktivarum - 25 september 2012

[…] Oacceptabelt av kulturhuset säger Madeleine Sjöstedt (Fp). Hon gläds över att TioTretton backade men anser det inte räcker och efterlyser värdegrundsarbete gällande yttrandefrihet. Med kritiska glasögon tror jag att minst halva världslitteraturen kan uppfattas som fördomsfull och potentiellt skadlig för barn. […]

5. martha juhasz - 25 september 2012

Frågan är väl snarare hur han blivit anställd och av vem? i meritlistan finns autodidakt,utan utbildning,skådespelaremrappare,samhällsdebattör.grundare av RGRA………men vill vi ha små rappande tonåringar i Kulturhuset?Ingen har frågat.

6. Peter - 26 september 2012

Spännande att serietidningar anses farliga. Hur många anväder dem som faktakälla?

Rensa ut gamla dumheter i det som skolor använder, lexkikon, Wikipedia och liknande i stället…

7. Nisse Lätt - 26 september 2012

Med den inställningen kanske Kulturskolan får börja med graffitikurser igen?

http://www.dn.se/sthlm/graffitikurser-ledde-till-minskat-klotter-i-farsta

8. avgå alla (@avgaa_alla) - 27 september 2012

Vore fint om rutinerade politiker hade lite is i magen. Kollade lite bakgrund innan dom drog iväg i mediaankor.

Serierna skulle flyttas tio meter . Inom samma våningsplan.

Får vi lagliga graffitiväggar nu ?

9. lfogel - 3 oktober 2012

DN har inte fattat vad tryckfrihet är, Så här skriver kulturskribenten
Malin Ullgren,” Yttrandefriheten användes för att begränsa Behrang Miri själv. Ty hans kultursyn godkänns inte.” Jag t ex godkänner hans kultursyn vad avser misshagliga kulturprodukter. Och jag hoppas att Malin Ullgren godkänner min kultursyn där jag känner obehag inför en homosexull Jesus som framställs i utställningen ”Ecce homo”. Men kultursyn och yttrandefrihet är helt olika saker. Och det är tragiskt om inte DN inser detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: