jump to navigation

Manifestation mot danstillståndet 24 september 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet.
Tags: , ,
trackback

I lördags talade jag på en manifestation mot danstillståndet som ordnades av Dans, trams och acceptans, vilket även uppmärksammades av Svenska Dagbladet i söndagens tidning.

Människor har dansat sedan tidernas begynnelse. Att det ska behövas ett kommunalt tillstånd för att göra det i grupp är lika orimligt som det låter. Ordningstörning är ordningstörning, och dans är dans. Man ska få dansa så länge man inte stör någon annan. Danstillstånd ska bort, så att fler, inte färre kan dansa i Stockholm.

Självklart måste lokaler vara säkra, och antalet personer som får vistas i en lokal respekteras. Att dans utomhus även det kräver tillstånd är också någonting jag tycker ska avvecklas. Ljud som stör kringboende, alkoholutskänkning och brandrisk är saker som bör tas på allvar, jag tycker dock inte att dans hör dit.

Jag vill ha ett Stockholm där det är nära till dans, kulturevenemang och lätt att ordna klubbar. Staden måste vara öppen för alla medborgare, och kommun och ordningsmakt ska vara behjälplig så länge man inte stör någon annan. Vid arbetet med stadens övergripande vision för kulturen – Kulturvision 2030 – blev det uppenbart att det återstår mycket att göra för att stödja initiativ, i alla olika former, som vill göra Stockholm till en ännu mera levande stad.

Stockholm har ett sprudlande kultur- och musikliv, men många spännande projekt kvävs i sin linda. Jag vill ta bort så mycket av krånglet som möjligt, och istället låta medborgarna enklare forma stadens kultur- och uteliv. Den stora utmaningen för den moderna staden är att våga släppa greppet till medborgare och entreprenörer för användningen av staden.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: