jump to navigation

Björklund storsatsar på konstnärlig forskning 20 september 2012

Posted by angusthlm in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Idag presenterades budgetpropositionen och därmed kulturbudgeten för 2013. Den mest spännande kultursatsningen idag kom dock från utbildningsdepartementet. Idag skriver Dagens Nyheter om att regeringen ska storsatsa på att utveckla den konstnärliga forskningen i Sverige och särskilt i Stockholm.

”Det är en historisk satsning på den konstnärlig forskning. Nu tar vi ett första steg med dessa tre skolor som arbetar med scenkonst. Målet är en internationell högskola som har Stockholm University of Arts som arbetsnamn.”, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till DN.

Sammanlagt sex högskolor och universitet får dela på 40 miljoner kronor. I Stockholm ska tre av de konstnärliga högskolorna slås samman till en konstnärlig högskola: Stockholm University of Arts.

Operahögskolan, Stockholms dramatiska institut och Dans- och cirkushögskolan ges nu förutsättningar att gå samman. Något de tre högskolorna uttryckte i en skrivelse till utbildningsdepartementet tidigare i år. Målsättningen är att detta ska kunna bli verklighet första januari 2014. De tre högskolorna får sammanlagt 26 miljoner kronor ytterligare.

En sammanslagning är positiv då den både ge förutsättningar för en starkare konstnärlig forskarmiljö i Stockholm och då ett samarbete kring lokaler, teknik och administration kan frigöra resurser för verksamheten vid högskolorna.

Stockholm är och har länge varit en stad med ett rikt scenkonstliv. Förutom nationalscenerna Dramaten och Operan finns här också Stockholms stadsteater – Nordens största teater – och en rad fria teatergrupper. En satsning på konstnärlig forskning inom scenkonsten kommer att ytterligare att förstärka scenkonstens betydelse i staden.

De övriga miljonerna i satsningen tillfaller de tre lärosäten som har tillstånd att utfärda konstnärliga examina idag: Lunds universitet, Göteborgs universitet och Högskolan i Borås. Dessa får totalt sju miljoner kronor 2013, och 14 miljoner kronor 2012.

Lena Adelsohn Liljeroths (M) kulturbudget bjöd på få överraskningar. Skapande skola föreslås byggas ut till att även omfatta förskolan. Skapande skola föreslås få ytterligare 17 miljoner kronor per år. En redan sedan tidigare känd nyhet var att det nya Nobelcentret, Nobel Prize Center på Blasieholmen, föreslås få 30 miljoner kronor under tre år från och med 2018 då det nya centret planeras att stå klart.

Bidraget till Thielska galleriet föreslås höjas med en miljon kronor per år och galleriet får också motta en miljon kronor extra i en engångssatsning under 2013. Förhoppningsvis är det medel som kan hjälpa till att vända utvecklingen för Thielska och få institutionen att bli den publikmagnet det har potential att bli.

Avslutningsvis. Det är positivt att regeringen nu tar tag i frågan om scenkonstpensionernas framtida utformning och att arbetsmarknadens parter bör ta ansvar för att genom kollektivavtal reglera pensionsvillkoren. Såväl Svensk Scenkonst som Teaterförbundet har idag meddelat att de ser positivt på att regeringen uttrycker sig så tydligt om att frågan ska lösas.

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Monica Engdahl - 21 september 2012

Hej Madeleine
Visst är det spännande med denna satsning på konstnärlig forskning! Dock finns det inget Stockholms dramatiska institut utan ett Stockholms dramatiska högskola (som såg dagens ljus 1/1 2011 då Dramatiska institutet och Teaterhögskolan i Stockholm gick samman).

Med vänlig hälsning
/ Monica Engdahl
Kommunikationschef på Stockholms dramatiska högskola

2. bograhn - 21 september 2012

Alla kulturansvariga politiker jag läst texter av under åren har blivit väldigt finkulturella. Låt vuxna människor betala själva för den kultur de vill se och slopa skattesubventionerna. Barn och ungdom undantaget. Tills dess så sätt bidrag i relation till besöksantalet.

3. Peter - 26 september 2012

Om det görs något åt pensionsfrågan, främat för dansare/sångare och andra som inte kan arbeta tills de fyller 70 år, vore det en VÄLDIGT bra insats.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: