jump to navigation

Rivstart för konsthösten 2012 24 augusti 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Trots ihållande regn var det fullsmockat när gallerierna på Hudiksvallsgatan hade höstens första vernissagekväll igår. Det verkar finnas ett nästintill omättligt intresse bland stockholmarna för konst just nu. Och mer blir det. Till hösten öppnar flera spännande utställningar.

Andréhn-Schiptjenko visades Cajsa von Zeipels första separatutställning. Galleribesökarna flockades kring de storskaliga skulpturerna som förenar tonårens narcissism med den klassiska skulpturens formspråk. Den som inte hinner åka till Hudiksvallsgatan men ändå är intresserad av att se prov på von Zeipels skulpturer kan bege sig till den nya gallerian MOOD där en av hennes skulpturer, Pretty Vacant, finns.

Galerie Nordenhake visades en utställning av den amerikanske konstnären Spencer Finch som i en rad olika tekniker sparsmakat undersökt färgens förändringar och betydelse. På Galleri Flach visades melankoliska fotoinspirerade tavlor av den tyske konstnären Thoralf Knobloch. På väg hem från Hudiksvallsgatan åkte jag förbi Peter Bergman Gallery på Torsgatan där en utställning av Kristoffer Zetterstrand hade vernissage. Stadens många duktiga gallerister bidrar onekligen till ett spännande konstliv i Stockholm.

Höstens första gallerikväll är dock bara början på en spännande konsttermin. Idag skriver DN:s Birgitta Rubin om vad som är att vänta för den konstintresserade stockholmaren de närmsta månaderna. På Fotografiska öppnar idag en stor retrospektiv utställning med fotografier av Christer Strömholm som säkert kommer att locka en storpublik. Moderna Museets satsning på Pablo Picasso och Marcel Duchamp blir troligtvis också en succé. På Waldermarsudde öppnar i november en utställning med Helene Schjerfbeck som under sommaren uppmärksammats stort i Helsingfors. En inte alltför främmande tanke är även den kommer att locka mängder av människor ut på Djurgården.

På Stockholms stads egen konsthall, Liljevalchs, fortsätter Strindbergsåret med en stor utställning om nationalskalden, August. En djefla utställning som slår upp portarna den 5 oktober. Tillsammans med Stockholms stadsteater kommer Strindbergs dramatik uppföras i utställningen två gånger per vecka.

Då har man inte ens hunnit se efter vad som händer på Nationalmuseum, Sven Harrys, Artipelag, Bonniers konsthall eller Magasin 3…

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: