jump to navigation

Går att behålla oberoendet trots avskaffad TV-licens 24 augusti 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Internet och kulturen, Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Enligt vad tidningen Resumé erfar så kommer public service-kommittén föreslå att den nuvarande TV-licensen avskaffas och att finansieringen av public service gå via skattesedeln. Detta skulle vara ett välkommet steg och helt i linje med Folkpartiets landsmötesbeslut förra året.

TV-licensen har historiskt varit en smart lösning då de faktiska brukarna har finansierat systemet och inte vältrat över kostnaden på alla andra som inte brukat mediet. Idag ser dock verkligheten helt annorlunda ut då i stort sett alla hushåll i Sverige har tillgång till TV, antingen via apparat eller dator. Att systemet är daterat blev inte minst uppenbart då Radiotjänst föreslog alla som äger en dator skall erlägga licensavgift då man numera kan se svt-sändningar på nätet

Det argument som brukar framhållas för att behålla TV-licensen – inte minst från Ewa Hamilton på SVT – är att den gör tv och radio oberoende från politiker. Detta är dock ett tämligen obegripligt resonemang eftersom licensens storlek redan bestäms av riksdagen genom lagstiftning.

Däremot är frågan om SVT:s och SR:s självständighet viktig att reflektera över. Man kan tänka sig många olika lösningar för att stärka självständigheten. Dels kan medlen från staten till programbolagen betalas ut för en längre tidsperiod. De påverkar statens kassahållning det år den större utbetalningen äger rum, men har ingen statsfinansiell betydelse. Dels bör styrelserna i mindre utsträckning bestå av politiker eller personer med politisk bakgrund. Dels bör skattefinansieringen kompletteras med en fondfinansiering från ett från politiken oberoende organ.

 Hur man än väljer att lösa detta så är ett avskaffande av tv-licensen inte en dag för tidigt.

Även SvD och DN skriver om detta idag. 

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: