jump to navigation

Art of the streets 23 augusti 2012

Posted by jonasuebel in Öppna upp det offentliga rummet, Konstnärlig frihet.
Tags: , , ,
trackback

Den 25-26 augusti, dvs. nu i helgen, är det för tredje året i rad dags för Art of the Streets på Kägelbanan vid Södra Teatern. Med anledning av detta event brukar frågan om varför Stockholm inte har ”lagliga väggar” för graffiti ställas av de närmast sörjande. De allra ystraste säger t o m att graffiti inte är tillåtet i Stockholm. Detta är rena tramset.  

Lagliga väggar är till att börja med en missvisande term. Det är naturligtvis helt lagligt och tillåtet med väggar eller plank där man målar graffiti – i Stockholm liksom i övriga landet i övrigt. Vad frågan handlar om är huruvida det bör finnas väggar som subventioneras av det offentliga, vilket är något helt annat. I Stockholm har vi i kulturpolitiken ett ateljéstöd som konstnärer kan söka, men vi subventioner inte materiel. Man naturligtvis kan ha olika uppfattningar om prioriteringen inom kulturbudgeten, men att hävda att det inte skulle vara tillåtet med graffitiväggar är nonsens. Om inte annat så är ju den öppna vägg som Art of the Streets tillhandahåller under konventet ett tydligt exempel på detta.   

Med detta sagt så vill jag återigen understryka det faktum att det inte finns något som helst förbud mot graffiti eller någon annan konstform i Stockholm. Läs gärna mitt blogginlägg från i våras där jag besvarar de flesta av de osanningar kring Stockholms syn på graffiti som sprids.

Madeleine

Kommentarer»

1. Rasmus Larsson i Älvsjö - 23 augusti 2012

Om jag som fastighetsägare vill upplåta en vägg, en mur eller ett plank för graffiti så krävs byggnadslov i Stockholms stad. Och såna byggnadslov får man inte ens om man vill måla sin egen logo för företaget direkt på väggen. På många platser i Stockholm råder också restriktioner om vilka färger man får ha på fasaden. Så att påstå att det inte råder förbud mot graffiti i Stockholms Stad är missvisande det också. I praktiken så går det inte att skapa lagliga väggar.

2. katrin - 24 augusti 2012

Fast det där stämmer ju inte Madeleine. Finns många exempel på att ni försöker förbjuda eller motarbeta konstformen graffiti.

Till exempel har Stockholms stad och dess politiker i Nolltoleransens namn bland annat krävt:
1. att kulturhuset Cyklopen stänger sin graffitivägg (september, 2008)
2. att Sigtuna kommun ska stänga sin öppna graffitivägg (maj, 2009)
3. att Riksteatern river sin tillfälliga lagliga graffitivägg (augusti, 2010)

http://www.nolltoleransen.se/2012/06/otankbart-i-en-demokrati.html

3. AsfalteraMera - 24 augusti 2012

Hej. Jag sitter här och försöker fundera ut om du inte förstår bättre eller om du helt enkelt försöker missleda läsarna här.

Har du helt missat vad Stockholms nolltolerans innebär? För att dra två snabba exempel så är nolltoleransen orsaken till att en helt laglig konstutställning, STHLM Underground stängs ner. Den är också orsaken till att ARt of the streets inte får annonsera på kulturtavlorna. Sedan har du mage att skriva här att ”vem som helst kan slänga upp en laglig vägg”?! Nej du Madeleine.

Det är också ett gammalt märkligt inlägg du skrivit om nolltoleransen. Du börjar med att ställa frågan ”Varför nolltolerans?” och hänvisar till att man inte kan tillåta att vem som helst målar var som helst. Detta är redan reglerat i lagen och kallas skadegörelse. Vi har redan lagstiftning om detta och jag skulle säga ingen (eller möjligtvis någon enstaka) vill tillåta att vem som helst får måla vad som helst. Nolltoleransen är censur och det hör inte hemma i en demokrati.

Du skriver sedan vidare ”Det är alltså helt tillåtet att måla graffiti på sina egna väggar men inte på andras, ty det reglerar äganderätten.”. Menar du på fullt allvar att om jag lämnade in en bygglovsansökan för att uppföra en graffitimålning på min egna fastighet i centrala staden så skulle detta kunna godkännas? Bitch please…

Kan du inte ge något bra exempel på en stad för nolltoleransen fungerar och där den gjort att klottret minskar? Jag kan i väntan på svaret ge tre exempel på städer där lagliga alternativ finns och där detta varit mycket lyckat. Malmö, Norrköping och Göteborg.

4. Hugo Röjgård - 24 augusti 2012

Här är några exempel på vad Stockholms stad och dess politiker krävt i Nolltoleransens namn:
1. att kulturhuset Cyklopen stänger sin graffitivägg (september, 2008)
2. att Sigtuna kommun ska stänga sin öppna graffitivägg (maj, 2009)
3. att Riksteatern river sin tillfälliga lagliga graffitivägg (augusti, 2010)

Är det krav som du skulle vilja säga något om? Var det felaktiga?

5. Artist - 24 augusti 2012

Diggar Rasmus, inte MAdeleine

6. DANIEL - 24 augusti 2012

Tyvärr så har du fel. Moderaterna motarbetar graffiti hela tiden. Alltid.

Men jag kan också förstå varför.
För att politisk graffiti har aldrig burit någon moderat/allians/kapitalistisk budskap. Graffiti är till för den enkla mannen som är emot orättvisor som att ha benrangel på affischer över hela staden och tunnelbanan men inte en enkel individs konst.

Vad vill du ha ”kulturtanten” ? vill du BARA ser reklam reklam reklam genom hela livet i stan eller vill du se något kreativt? något som får en att hoppas på människan igen?

7. J - 25 augusti 2012

Om det nu är så som du säger, hur kommer det då sig att staden krävde att kulturhuset Cyklopens (när det fanns) lagliga vägg skulle stängas? Den drevs för övrigt i privat regi.
MVH

8. Sjöstedts revisionism förpliktigar | Gatukonst.se - 25 augusti 2012

[…] Sjöstedt (FP), kulturborgarråd i Stockholm har gjort ett märkligt inlägg på sin blogg med anledning av Art of the Streets. Kolbjörn Guwallius analyserar och finner att staden nu måste […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: