jump to navigation

Stockholms kulturfestival invigd 14 augusti 2012

Posted by jonasuebel in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags:
trackback

Idag invigde Madeleine årets upplaga av Stockholms Kulturfestival från ”Flyktingbåten MS/Anton” tak. Detta konstverk är ett samarbete mellan föreningen Levende Hav och den danske skulptören Jens Galschiöt som vill göra flyktingarnas situation påtaglig och närvarande i stadsrummet. Diplomaten Raoul Wallenberg, som vi i år uppmärksammar hundra år efter hans födelse, visade ett extremt mod när han hjälpte 10 000-tals judiska flyktingar ut från koncentrationslägren i Budapest, i slutfasen av Andra Världskriget. Flyktingbåten, som är en del i årets kulturfestival, vill påminna om att det även idag finns ett stort behov av engagerade människor som visar mod och handlingskraft.

 

Årets festival arrangeras för sjunde året i rad och pågår under sex dagar  dvs. – mellan den 14 och 19 augusti. Tidigare har festivalen haft de nordiska grannländerna som tema och i år, då stadens kulturverksamheter präglas av Strindbergsjubileet, kommer även festivalen att plocka upp Strindbergstemat.
Under festivalens sex dagar erbjuds runt 450 programpunkter varav nästan alla har fri entré. Stockholms Kulturfestival är förlagd till centrala Stockholm. På och runt Sergels torg bjuds det på gatuteater, marknad, performance och samtal. Maxat för mini, kanske världens största barnkulturfestival, är en del av Kulturfestivalen och den sprider ut sig över Brunkebergstorg.På kvällen byter Brunkebergstorg skepnad och blir en konsertplats för lite mindre och intimare konserter.


Den största scenen ligger på Gustaf Adolfs torg där många internationella gäster kommer att uppträda. Lördagen avslutas med en klubb på Gustaf Adolfs torg, med DJ:s på Kungliga Operans tak och torget som dansgolv. Sista dagen på festivalen dukas världens längsta bokbord upp för 22:a gången i ordningen.

Jonas

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: