jump to navigation

Vilken marknad vill du se på Södermalm? 6 augusti 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet.
Tags: , , ,
trackback

Jag och Folkpartiet har under mandatperioden drivit på för att öppna upp det offentliga rummet för evenemang, torghandel och gatumarknader. Just nu har Södermalmsnytt en omröstning om vilken marknadstyp läsarna helst skulle vilja se permanent i stadsdelen. Rösta du också – är det många som deltar i omröstningen ska jag ge i uppdrag åt fastighetskontoret att utreda förutsättningarna och en lämplig plats på Södermalm åt den marknad som vinner.

Liv och rörelse är viktiga delar i det som skapar en levande stad. I motsats uppfattas ofta tomma och mörka platser som otrygga och ”döda”. Torghandel och kulturevenemang kan få en ”död” yta att kännas intim och händelserik. Jag vill därför att gator och torg ännu mer än idag ska kunna öppnas upp för kommers och kultur. Dagens Nyheter skrev förra året om mitt initiativ i fastighetsnämnden att lokalisera lämpliga platser för fler marknader i staden.

Ett av förslagen Södermalmsnytt lyfter fram är en fiskmarknad, att Stockholm ska få en egen feskekörka, som göteborgarna säger. Länsstyrelsen utreder just nu frågan om det finns ett intresse bland småskaliga fiskare att etablera en fiskmarknad i centrala Stockholm. Enligt Henrik C. Andersson på Länsstyrelsen är intresset mycket stort.

– Det småskaliga fisket kring ostkusten håller på att dö ut. Och det finns ett stort konsumentintresse för just den fisken då det är brist på bra råvaror i Stockholm. Som till exempel strömming. Jag skulle gärna betala extra för skärgårdsströmming, men det har inte gått att köpa här på flera år, säger Andersson till Södermalmsnytt.

Andra förslag som lyfts fram i omröstningen är gatumatsmarknad, loppmarknad och knallemarknad. Genom att trycka här kan du rösta.

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Nikola M (@dr_opera) - 6 augusti 2012

Jag tycker det skulle vara bra med fiskmarknad och stads/butikbebyggelse utmed vattnet bakom Fotografiska, intill den möjligtvis nya operan i Masthamnen. När färjorna slutar förtöja där. Som man kan stanna vid både från vattnet, bil, med spårvagn och promenera. Eller om T-bana byggs mot Nacka.

2. bograhn - 6 augusti 2012

Tyvärr förskräcker marknader som Hötorget där de lurar folk år efter år med frukt och grönt. Det vill jag inte ha. Ta och rensa upp där först
innan det etableras nya.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: