jump to navigation

Homokulturens ABC på Teater Tribunalen 4 augusti 2012

Posted by angusthlm in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

Stockholm Pride pågår nu för fullt och bland karnevaltåg, seminarier och fester finns en hel del kulturevenemang. I torsdags arrangerades Homokulturens ABC Teater Tribunalen. Ett slags genomgång av det gångna årets mest framträdande kulturhändelser inom HBT-världen. Utmärkta värdar och arrangörer för evenemanget var översättaren och kulturskribenten Stefan Ingvarsson och skådespelerskan och dramatikern Helena Sandström.

Intresset för evenemanget var stort. Åhörarna satt bokstavligen talat överallt där det överhuvudtaget var möjligt att slå sig ned. I bänkraderna, framför scen, jämte scen, i gångarna. De som inte fick plats stod upp längst bak i teaterlokalen.

Men inte undra på det. Listan på intressanta talare var lång. Radiojournalisten Roger Wilson redogjorde för filmåret som gått, Stadsteaterns och årets Thaliapristagare Carolina Frände diskuterade villkoren för HBT-personer att verka inom teatern, författarna Kristoffer Folkhammar och Eli Levén högläste och Bitte Andersson visade trailern för filmen Dyke Hard (”a lesbian rock ’n’ roll adventure”). Och så givetvis kvällens höjdpunkt Jonas Gardell som talade om sin nya bok Torka aldrig tårar utan handskar del 1:Kärleken som är den första boken i en romantrilogi om 1980-talets HIV-epidemi i Sverige.

Jag har själv inte hunnit läsa boken, men att döma av den uppmärksamhet den fått kommer Gardells bok säkerligen att bli väl läst nu under sensommaren och till hösten. Annina Rabe skrev för bara någon dag sedan om den i en krönika i SvD. Gårdagens samtal om boken, lett av kulturjournalisten Johan Hilton, lämnade ingen i lokalen oberörd. Allra minst Gardell själv som i samtalet mindes många levnadsöden i sin egen närhet från de fruktansvärda åren under 1980-talet. SvD:s kulturblogg skriver att det i söndagens tidning kommer att vara en stor intervju med Gardell om boken.

/ Anders

Annonser

Kommentarer»

1. bograhn - 4 augusti 2012

Individens eget ansvar då? För att inte bli smittad? Talade JG om det?

angusthlm - 6 augusti 2012

Hej Bo,

Ja, det gjorde han. Om vikten av att ha skyddat sex.

Anders

2. Elin - 8 augusti 2012

Individens eget ansvar för att inte bli smittat av en sjukdom som ingen visste om menar du? Du är ju löjlig.

bograhn - 8 augusti 2012

Det var i början ja. Men numera, och årtionden tillbaka, så har vi skyfflat ut info om detta. Trots det blir en hel del smittade här och nu. Har man inte ett eget ansvar tex 2012?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: