jump to navigation

Utblick: biblioteksdebatt i USA 31 juli 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

I anslutning till den senaste biblioteksplanen (Central library plan) för New York Public Library (NYPL ) som bland annat innebär att fler böcker ska flyttas över till magasin och att  biblioteksbyggnader ska säljas har en intensiv debatt om stadens bibliotek rasat en tid nu. En uppmärksammad protestlista har lämnats in till ledningen för NYPL, innehållande bland annat Nobelpristagaren Mario Vargas Llosas namnskrift. Ett försvar för tankegångarna gällande NYPL undertecknad av historikern och chefen för Harvards universitetsbibliotek Robert Darnton kunde tidigare i somras läsas i The New York Review of Books.

Även om upprinnelsen till planerna framförallt har varit ekonomiska med stora renoveringskostnader i sikte och minskade inkomster har debatten också handlat om vad biblioteken verkligen ska innehålla, särskilt så i en allt mer digitaliserad värld. Historieprofessorn David A.  Bell vid Princeton University skriver engagerat och problematiserande i det amerikanska veckomagasinet The New Republic om framtidens bibliotek under den uppseendeväckande rubriken ”The bookless library”. Behövs de fysiska biblioteken när böckerna flyttar ut på internet?, frågar sig Bell.

Om vi anser att digitaliseringen av böcker i och med försäljningssuccéerna Ipad och biografin om Zlatan har tagit fart i Sverige är det ingenting mot vad som har hänt på andra sidan Atlanten. I USA såldes exempelvis 2010 114 miljoner e-böcker till ett sammanlagt värde av 5,5 miljarder kronor enligt Litteraturutredningens delrapport som kom i höstas. Och enligt Bell står nu e-boksförsäljningen för en femtedel av den amerikanska bokförsäljningen. Jämfört med 2011 har e-boksförsäljningen fördubblats i USA.

I takt med att allt fler böcker digitaliseras blir de tillgängliga världen över via några få knapptryck från en dator eller smartphone. Det är i detta sammanhang Bell menar att de fysiska biblioteken kan bli överflödiga. För om det enda syftet med biblioteken är att tillgängliggöra böcker för medborgarna kommer det inom en snar framtid att finnas mer kostnadseffektiva sätt att göra det på än att erbjuda fri tillgång till fysiska boksamlingar.

Men inflikar Bell, biblioteken är faktiskt något mycket mer än just samlingarna. De är urval, guidning, litteraturfrämjande, mötet mellan kunskapssökande individer och genom kunnig personal en källa för expertis. Och det är genom att utveckla dessa områden som biblioteken kan följa med i tiden:

”Now, even as books and periodicals are increasingly avaiable elsewhere, there is more and more public demand for other forms of interaction: lectures and seminars, tied to online courses and readings; author’s appearances; book groups; exhibitions of art works and films; study centers hosting fellows who contribute to public discussions. Public libraries already do a great many of theese acitivities, but they need to do even more, in partnership with universities, publishers, and anyone else willing and able to help.”

Helt enkelt att framtidens bibliotek utöver att tillgängliggöra fysiska och digitala samlingar måste arbeta än mer med vad den kunskap man tillgängliggör innebär, sätta den i ett sammanhang, diskutera den, stimulera läsningen av den och bjuda in författare att tala om sina verk.

Mycket av de ämnen Bell tar upp har vi givetvis diskuterat en hel del en längre tid i Stockholms stad och i biblioteksdebatten i stort i Sverige. Men Bell ger i sin artikel en inblick i hur debatten förs i USA och påminner om att ingen än har svaret på hur morgondagens bibliotek ser ut.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: