jump to navigation

DN: Crowdfunding en självklarhet 30 juli 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Här på bloggen har jag många gånger uppmärksammat fenomenet crowdfunding som blir en allt vanligare finansieringsform för olika kulturprojekt. Idag skriver DN:s kulturskribent Kristofer Ahlström om att crowdfunding ”blivit en självklar väg att gå för att bekosta kulturella koncept.” Även Sveriges Radio rapporterar idag om fenomenet. Det är mycket positivt att kultursektorn på det här sättet kan få in mer pengar och att alternativen till den offentliga finansieringen ökar.

Det började inte med sience fiction-filmen Iron sky, men efter att de finländska filmskaparna lyckats samla in ansenliga summor via crowdfunding har finansieringsmetoden blivit allt mer omtalad i media. För den som inte vet innebär crowdfunding att en bildkonstnär, filmskapare, eller musiker anmäler ett projekt via sidor som kickstarter.com, fundedbyme.com eller crowdculture.se. På sidor likt dessa erbjuds sedan privatpersoner att donera medel för projektets förverkligande. Stockholm stad har genom Fonden för innovativ kultur varit med och stött utvecklingen av crowdfunding i Sverige.

Förutom att crowdfunding gör att fler kulturprojekt kan bli verklighet och att kulturen därmed växer innebär det också ett viktigt alternativ till den i Sverige så dominerande offentliga finansieringen av kultur. Det är min övertygelse att kulturlivets oberoende och frihet ökar i takt med att antalet kulturfinansiärer blir fler, vilket för en liberal kulturpolitiker är en angelägen fråga.

Samtidigt är det som vanligt viktig att framhålla, som jag alltid gör när kulturens finansiering diskuteras, att de alternativa finansieringsvägarna inte innebär en vilja att montera ned den offentliga finansieringen – vilket bland många vänsterdemagoger tillskrivs dem som vill se tillväxt i kulturlivet. Jag ser inte kulturens samlade finansiering som ett nollsummespel utan som något som kan växa genom att fler är med och finansierar och att fler konsumerar kultur.

Ahlström skriver att det växande intresset bland svenskar för crowdfunding delvis är ”ett resultat av att vi sedan folkhemmets dagar programmerats för kollektiva uppgifter”. Den analysen delar jag inte, tvärtemot Ahlström anser jag att crowdfunding står i bjärt kontrast till folkhemsideologin där det offentliga skulle ta över allt fler och fler uppgifter i samhället. Att vi märker av ett allt större intresse bland privatpersoner och näringsliv att finansiera kultur är resultatet av att vi äntligen lagt den tid bakom oss då politiker tyckte det var bäst att andra än de offentliga aktörerna höll sig borta från kulturen.

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: