jump to navigation

Pride – tillåt inte extremisterna att sätta agendan! 24 juli 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

Exemplen på hur pridefestivaler runtom i Sverige blir allt mer exkluderande mot olika grupper och politiska uppfattningar börjar bli oroväckande många. Svenska Dagbladets reporter Tobias Brandel beskriver i dagens SvD hur vänsterextrema grupper påverkar pridefestivaler runtom i landet.

Det senaste i raden av exempel är hur den israeliske dokumentärfilmaren och TV-kändisen Assi Azar nu nekas att visa sin film ”Mom and Dad, I have something to tell you” på Klarabiografen i Kulturhuset som under Prideveckan upplåts åt Stockholm Pride. Bevekelsegrunden för att filmen dras tillbaka från programmet uppger Stockholm Pride vara de säkerhetsrisker som finns med anledning av att filmen är gjord av en israel. Brandel spekulerar i att säkerhetshotet kommer från autonoma vänstergrupper som Afa och Ofog.

Jag tycker själv att det är mycket allvarligt att extrema grupper på det här sättet lyckas sätta agendan för en festival som propagerar för alla människors lika rätt, tolerans, respekt och öppenhet. Genom beslutet att vika sig för våldsverkare hamnar Palestinakonflikten i förgrunden och de sexuella minoriteternas rättigheter i bakgrunden.

Särskilt olyckligt är det dessutom att Prides beslut påverkar innehållet i Kulturhuset – en kommunal kulturarena som ska stå för öppenhet, tolerans och mångfald.

Arrangörerna bakom Azars besök har inte upplevt att det finns några särskilda säkerhetsrisker förbundna med programpunkten. Inte heller har Kulturhuset som har det övergripande ansvaret för säkerheten i lokalen uppmärksammats på att det finns ett säkerhetshot mot ett arrangemang i huset. Därför har jag nu bett Kulturhusets ledning att ta kontakt med Stockholm Pride för att klargöra vad som hänt och söka en lösning så att filmen som planerat ska kunna visas i Kulturhuset. Extremister ska inte tillåtas sätta agendan för vad som visas i det hus som är alla stockholmares Kulturhus.

/ Madeleine Sjöstedt

Läs mer: PrideHouse ändrar sig och visar israelisk film
Läs mer: Pride visar israelisk film som planerat
Läs mer: Stockholm Pride visar till slut israelisk HBTQ-dokumentär
Läs mer: Pride backar om israelisk film
Läs mer: Prides farhågor om vänsterextrema finns ändå

Annonser

Kommentarer»

1. Dan sunnemark - 24 juli 2012

Kan bara hålla med Madeleine!! Klart filmen ska visas !!

2. Bengt Held - 24 juli 2012

Hej!

Jag har själv kommenterat debatten här.

http://bengtheld.blogspot.se/2012/07/stockholm-pride-kastar-ut-talare-for.html

Från bloggposten.

”Tydligen är det bara judar som Stockholm Pride tycker har kollektivt ansvar för om landet de bor i för krig. Samma logik gäller inte bl.a. USA, Sverige och andra länder som deltar i militära strider i Afgahnistan. Jag är helt för att västländer delar militärt i Afgahnistan för att bekämpa talibaner men det är en annan sak.

Antisemitismen har varit och är ett allvarligt problem i min egen hemstad. Två av de främsta socialdemokratiska politikerna här, Ilmar Reepalu och Adrian Kaba, har spridit kommentarer som är oacceptabla och kan tolkas vara antisemitiska. Nu har antisemitiska stereotypen även blivit en del av Stockholm Pride.”

3. Gustav - 24 juli 2012
4. signedbymali - 24 juli 2012

Åh vad jag gillar att du står upp för allas lika värde oavsett vilken politisk gren de kommer ifrån, mer sånt så Sverige slutar ha en så begränsad åsiktsfrihet.

5. Kalle - 25 juli 2012

En politiker med ryggrad… Tack!

6. Bengt Held - 25 juli 2012

#3 Gustav

Stockholm Prides ljuger i sitt pressmeddelande.

Stockholm Pride skrev igår ett pressmeddelande igår att talaren aldrig blivit stoppad.

”Idag har PR-byrån JKL gått ut med ett pressmeddelande att dokumentärfilmen ”Mom and Dad, I have something to tell you” inte kommer att visas under Stockholm Pride. Detta stämmer inte.
‑ Det har hela tiden varit viktigt för Stockholm Pride att den är en del av festivalprogrammet, då det är en film med ett ständigt angeläget ämne, säger festivalchefen Alf Kjeller.”

Jag har idag fått ett mail från Samuel Danofsky om att festivalansvariga tydligt avbokat talaren och att Alf Kjeller alltså ljuger i förfeningens pressmeddelande. Camilla Kempe skriver följande i ett mail 18 juli..

”Vi har sent upptäckt att nedanstående programpunkt är anmäld av JKLGroup. Att visa denna film innebär en sådan stor säkerhetsrisk att vi beslutat att inte visa den”

det är förfärande att Camilla Kempe viker sig för antisemitism, med stöd av övriga i festivalledningen. Bl.a. Alf Kjeller och presschefen Niklas Thorsell fick kopia av mailet.

Stockholm Pride har senaste åren kantats av skandaler när det gäller ekonomi och säkerhet. Nu kan man till den föga smickrande listan placera även spridande av antisemitism och lögner. Hedrande är det inte.

Bengt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: