jump to navigation

Skillnad på mångfald och Reepalus enfald 18 juli 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

Eva Hamilton skriver på Aftonbladet att stockholmarna borde sluta sura för att Malmö utsetts till värdstad för Eurovision Song Contest 2013. Hon skriver vidare att svt inte har till uppgift att fylla Stockholms hotellrum. Det sistnämnda är det lätt att hålla med om, även om det är tråkigt att det nu blir Köpenhamn som kommer dra alla fördelar av ESC 2013.

Men tyvärr skjuter Hamilton över målet. Problemet med att Malmö utsetts till värdstad handlar inte om näringspolitik utan om bilden av Sverige, där just Malmö genom sitt kommunalråd Illmar Repalus antisemitiska uttalanden utmärkt sig på ett förödande sätt. Det har gått så långt att han fick besök av president Obamas sändebud mot antisemitism.

Listan över anmärkningsvärda uttalanden om den judiska minoriteten i Malmö och staten Israel från socialdemokraten Ilmar Reepalu börjar, vilket jag uppmärksammat tidigare på bloggen, bli uppseendeväckande lång. Senast i raden av uttalanden handlar om att Sverigedemokraterna infiltrerat judiska församlingen i Malmö, Ett lika häpnadsväckande som osant påstående.

När det var aktuellt för tennismatch mellan Sverige och Israel i Davis Cup 2009 i Malmö förklarade Reepalu att han helst såg att matchen inte spelades överhuvud taget, eftersom en match mot Israels landslag “inte (är) en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel.”  2010 menade Reepalu i en intervju om den växande antisemitismen i Malmö att judarna måste ta avstånd från Israels politik. Alltså att de i egenskap av judar i Sverige kan ställas ansvariga för den politik staten Israel för flera hundra mil ifrån Sveriges gränser. I samma intervju uttryckte Reepalu dessutom att han varken tolererade ”sionism eller antisemitism”.

Då Israel är en flitig medverkande i Eurovision Song Contest, är väl frågan om Reepalu tänker försöka stoppa även detta evenemang.  Det vore naturligtvis tråkigt för alla schlagerfans, men framförallt vore det pinsamt för Sverige. Reepalus antisemitism borde ha diskvalificerat Malmö som värd för ett evenemang så förknippat med just tolerans nu när Sverige får chansen att stå värd och visa upp sin mångfald och  toleranta inställning. Tolerans är nämligen vad frågan handlar om – inte om hotellnätter Eva Hamilton.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Samtidigt i Malmö. Antisemitism. Israelhat. Eurovision Song Contest. | Från huvudstad till världsstad - 17 maj 2013

[…] Svt meddelade att Malmö skulle stå värd för Eurovision Song Contest varnade jag, bland annat här på bloggen, för att en placering av festivalen i Malmö skulle ge uppmärksamhet åt Malmös […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: