jump to navigation

Skillnad mellan kulturstöd och hederspris 4 juli 2012

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

I dagens Aftonbladet replikerar Madeleine skribeneten Johannes Klenell, som ondgör sig över att Swedish House Mafia tilldelats ett av stadens hederspriser. Johannes Klenell lyckas inte skilja på kulturstöd å en sidan och hederspris å den andra, vilket även hans kontrareplik tydligt illustrerar.

Jonas

Måste kulturlivet vara beroende av bidrag? Nej.Det finns de som bevisar motsatsen. Swedish House Mafia och en räcka unga DJ:s som följt i deras spår bevisar motsatsen. Kanske är det inte fint nog för Aftonbladet. Ju flera kulturarbetare som kan försörja sig på eget arbete desto bättre är det.

Johannes Klenell ondgör sig i Aftonbladet (27 juni) över att Swedish House Mafia har tilldelas ett av Stockholms stads hederspriser. ”Kulturpriser bör gå till att skapa mångfald och ett långsiktigt kulturutbud som gör Stockholm till en kulturstad”, dånar han och ifrågasätter om inte medlemmarna i Swedish House Mafia tjänar tillräckligt med egna pengar?

Tyvärr lyckas inte Klenell skilja på hederspris pris å ena sidan och kulturstöd å den andra.

Lyckligtvis så är inte syftet med de fem hederspriserna som årligen delas ut att skapa ”mångfald och ett långsiktigt kulturstöd”. Det skulle sannolikt inte leda till mycket kultur i vår stad. Nej, för dessa kulturpolitiska mål har vi ett omfattande kulturstöd som ska ge möjligheter för Stockholms kulturliv att växa och nå flera. Av just den anledningen har vi, sedan jag blev kulturborgarråd 2006, ökat anslagen till fria teatrar, dansscener, konstscener och så vidare med över 46 miljoner. Det är möjligt att göra både och.

Stadens hederspriser ska gå till dem som gjort en välgärning för Stockholm och inte vara någon finansiering av kulturarbetare som Klenell verkar tro. Av samma skäl tilldelades Robyn ett av stadens hederspriser 2009. Varför Klenell inte höjde rösten den gången, givet hans syn att hederspriserna ska vara ett försörjningsstöd till kulturarbetare som lever på marginalen snarare än en utmärkelse för ett värdefullt arbete, är för mig något oklart.

Hederspriserna ska enligt statuterna fördelas mellan en bildkonstnär, en tonsättare, en författare samt företrädare för två övriga konstområden, varav en ska vara scenkonstnär. Swedish House Mafia har med sin musik, sitt komponerande till andra artister och med sina livespelningar på världens klubbarenor placerat en del av Stockholms kulturliv på världskartan. De är väl förtjänta av denna hedersutmärkelse och om detta rådde det fullständig samsyn kring när beslutet togs i såväl kulturnämnd som kommunstyrelse. Tro det eller ej men även ungdomskultur är kultur!

Madeleine Sjöstedt (FP)
Kultur och fastighetsborgarråd

Annonser

Kommentarer»

1. Madelene - 4 juli 2012

Det är väl uppenbart att Johannes Klenell förstår skillnaden på hederspris och kulturstöd. Det han vänder sig mot är ju att ett hederspris måste innebära att pristagaren får ta del av 100 000 kronor av stadens pengar. Är det nödvändigt att ett hederspris är i form av pengar?

2. Stefan - 4 juli 2012

Johannes vet uppenbarligen skillnaden. Det verkar mer vara Madeleine som inte har koll på vad som är pengar och pengar.
Men det är klart har man sitt på det torra så behöver man ju inte bry sig om vad skattepengarna går till.
Och så undrar de varför politikerföraktet sprider sig….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: