jump to navigation

Nobelmuseet 4 juli 2012

Posted by jonasuebel in Demokrati och mänskliga rättigheter, Från huvudstad till världsstad, Konstnärlig frihet.
Tags:
trackback

Vid hundraårsjubileet av Nobelpriset 2001 invigdes Nobelmuseets provisoriska lokaler i Börshuset. Tanken var då att placeringen skulle vara ytterst tillfällig. I dag, elva år senare, är museet kvar i samma lokaler trots att dessa är underdimensionerade för museets verksamhet. Sveriges mest kända varumärke saknar således en långsiktig hemvist för sin viktiga utåtriktade verksamhet. Stockholms stad har förutom det stöd om 10 miljoner årligen, sedan länge förklarat sig villig att hjälpa till med en ny lokalisering.

I gårdagens ABC klargör Vänsterpartiet sin syn på Nobel. De tycker varken att staden ska stödja museet eller vara behjälplig med en ny lokalisering om inte staten skänker mark till Stockholm. Vad Vänsterpartiets motstånd grundar sig på är något oklart.

Vi i Folkpartiet menar att ett nytt ambitiöst Nobelmuseum inte bara skulle kunna visa på Sveriges tyngd som kunskapsnation. Det skulle även vara en påminnelse om att den vetenskapliga friheten och yttrandefriheten är fundamentala för de viktigaste upptäckterna och de största litterära verken.

Jonas

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: